Gratis nieuw dak voor Hagenaars blijkt 'foutje'

Volgens het bedrijf is er sprake van een fout.
Volgens het bedrijf is er sprake van een fout.
DEN HAAG - De folder die in Den Haag is verspreid en waarin inwoners een 'gratis nieuw dak' wordt aangeboden, is misleidend. Dat laat de gemeente weten. Volgens het dakdekkersbedrijf is er sprake van een fout. 'Iemand heeft de berekening verkeerd op de folder gezet.'
In de folder worden geïnteresseerden erop gewezen dat ze recht hebben op een gemeentelijke dakvloerisolatiesubsidie van vijftig procent.
In combinatie met de vijftig procent korting van het dakdekkingsbedrijf op het aanleggen van een nieuw dak, zou dit volgens het bedrijf - vanwege een samenwerking met de provincie - in totaal honderd procent subsidie opleveren.

'Volstrekt onjuist'

Het bedrijf haalt op de folder een rekenmodel aan, waarbij wordt uitgegaan van een dak met een oppervlakte van zeventig vierkante meter. Volgens het bedrijf zou van de totaalprijs van 10.587,50 euro 5.293,75 euro voor rekening komen van het bedrijf en eenzelfde bedrag zou de gemeente Den Haag subsidiëren.
'Maar de subsidieregeling van Den Haag richt zich niet op dakvernieuwing maar op dakisolátie', benadrukt een woordvoerder. 'Het aanbrengen van nieuwe dakbedekking zal de eigenaar zelf moeten betalen. De subsidieregeling vergoedt 12,50 euro per vierkante meter dak- of vloerisolatie, tot maximaal vijftig procent van de vierkantemeterkosten. In het rekenvoorbeeld dat in de folder wordt gegeven zou het dan gaan om een subsidie van zeventig keer 12,50 euro. Dat komt neer op 875 euro. 'De voorgespiegelde 5.293,75 euro is dus volstrekt onjuist.'

Menselijke fout

Volgens een woordvoerder van het desbetreffende dakdekkersbedrijf is er sprake van een menselijke fout. 'Iemand heeft de berekening verkeerd op de folder gezet', laat een woordvoerder weten.
'Uit de berekening had moeten blijken dat je het dak in tien jaar zou kunnen terugverdienen. Iemand die de folder gekregen had, belde me al op omdat die het niet begreep. Toen ben ik het gaan nakijken. Gelukkig was het een regenachtige dag en zijn er maar vijftig folders verspreid. Inmiddels zijn de juiste folders uitgedeeld.'

Provincie: mogelijk juridische stappen


De provincie Zuid-Holland zegt ook niet van advertentie te weten. Een woordvoerder zegt tegen Omroep West juridische stappen tegen de verspreider van de folder te bekijken.