Bijna 1 op de 5 terroristen komt bij ons uit de buurt volgens Nationale Terrorismelijst

Een man met een raketwerper.
Een strijder met een raketwerper.
REGIO - De Nationale Terrorismelijst is aangepast. De lijst telt nu honderd namen, onder wie zestien mannen en één vrouw uit onze regio. Die laatste was de eerste regionale toevoeging, in 2011. De twee meest recente toevoegingen zijn mannen van 27 en 26, en geboren in Delft en Zoetermeer. Ze zijn de enige twee op de lijst met deze geboorteplaats.
Zowel personen als bedrijven kunnen op de lijst gezet worden. Dat gebeurt als ze betrokken zijn bij terroristische activiteiten. Op de lijst terechtkomen betekent niet dat je gezocht wordt, maar dat je niet meer bij je geld kunt. De overheid bevriest namelijk je bankrekeningen en creditcards. De bedoeling daarvan is dat het lastiger wordt om terreurdaden te plegen of er al dan niet financieel bij betrokken te zijn.
De afgelopen maanden zijn er ook mensen van de lijst verdwenen. Eén van hen is Mohamed A. uit Delft, die vorig jaar in hoger beroep werd vrijgesproken van betrokkenheid bij terrorisme. In beroep gaan is niet de enige manier om van de lijst geschrapt te worden. Je kunt ook bezwaar maken via het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als je niet van de lijst gehaald kunt worden, heb je nog wel de mogelijkheid om een verzoek in te dienen om bij (een deel van) je geld te kunnen. Dat gaat via het ministerie van Financiën.

Internationale terrorismelijsten

Nederland deelt de lijst ook binnen de EU. Ons land dringt erop aan dat lidstaten hun eigen lijsten ook delen. ,,Door alle terrorismelijsten openbaar te maken en te delen, wordt het voor EU-burgers en financiële instellingen inzichtelijker voor wie bevriezingsmaatregelen gelden'', aldus minister Koenders.
Nederland moedigt ook het gebruik van de Europese terrorismelijst aan. 'We moeten voorkomen dat iemand die op de nationale lijst staat, in een ander Europees land wel aan geld kan komen. Europese bevriezingen maken de aanpak daarom effectiever.'