Menu Syberg: Historische recepten op je bord

DEN HAAG - We wisten niet wat we zagen toen chef Alain Adriaanse en Piet Van den Berg van restaurant Hofstede Meerzigt bij ons binnenkwamen! Kreeft, kalfsnieren, zalm van een halve meter, een reuzestuk gedroogd rundvlees... Wauw, een indrukwekkend entree.
De heren waren samen met auteur Reinold Vugs bij ons te gast om te praten over een bijzonder project. Restaurant Hofstede Meerzigt gaat van 28 maart t/m 1 april menu ‘Syberg’ serveren, dat gebaseerd is op historische recepten uit de gelijknamige roman. Gasten die het menu bestellen, krijgen er ook de roman bij.

Historische recepten

Alain kookt van 28 maart t/m 1 april, tijdens de Boekenweek, een menu dat is gebaseerd op historische recepten uit de roman Syberg van Reinold. Hij laat het verhaal, dat speelt in de achttiende eeuw, vertellen door Gaspar Jean le Blanc, een kok uit Den Haag die werkelijk geleefd heeft. Een deel van de geschiedenis is gesitueerd in Zoetermeer, waar de hoofdpersoon woont in huize ‘Meerrust’, gelegen aan de Dorpsstraat.

Hedendaagse twist

'Omdat we regelmatig eten in Hofstede Meerzigt dacht ik meteen: ‘Meerrust’ en ‘Meerzigt’, daar kan ik wat mee', vertelt auteur Reinold. 'En omdat Gaspar heerlijk kookt, net als Alain, was de match snel gemaakt.' Alain greep de uitdaging natuurlijk meteen aan om een aantal recepten uit Syberg te bereiden, wel met een hedendaagse twist.
'De receptuur was toen wat vaag, zeker als het om de gebruikte hoeveelheden en kooktijden gaat. Ik heb een mooi menu samengesteld. In de achttiende eeuw werd heel puur gekookt met verse streekproducten en volgens de seizoenen. Dat verbindt mijn keuken met die van Gaspar, want ook wij staan deze werkwijze zo veel mogelijk voor', aldus Alain.

Drie gangen

Menu ‘Syberg’ telt drie gangen met een optie voor een tussengerecht en kost 45 euro, inclusief de roman. Het is verkrijgbaar van 28 maart t/m 1 april en wordt geserveerd in Hofstede Meerzigt.