Instellingen

89.000 euro aan zorggeld weggesluisd, politie op zoek naar pinners

Verdachte 1.
© Politie
Verdachte 1.
© Politie
Verdachte 1.
© Politie
Verdachte 2.
© Politie
Verdachte 3.
© Politie
Verdachte 3.
© Politie
Verdachte 3.
© Politie
Verdachte 3.
© Politie

DEN HAAG - Oplichters hebben vorig jaar zomer 89.000 euro aan zorggeld weggesluisd en contant opgenomen. Het zorgfraudeteam van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid doet onderzoek naar de fraude. Er zijn beelden van drie personen die het geld opnemen bij pinautomaten in Den Haag.

Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 7 maart. Meer zaken zijn

te vinden.

Het buitgemaakte geld stond op de rekeningen van een zorgorganisatie. In de systemen zijn ongemerkt rekeningnummers gewijzigd, zodat het geld werd overgemaakt op rekeningen waar de oplichters toegang tot hadden. In totaal stond er 145.000 euro klaar om opgenomen te worden. Het is gelukt om 89.000 euro te pinnen voor de fraude werd ontdekt.

Het onderzoeksteam vermoedt dat ongeveer tien personen zich met deze fraude hebben bezig gehouden. Er zijn in totaal vijf verschillende pinners en ook meerdere rekeninghouders, naar wiens rekening het geld werd overgemaakt. De personen die het geld opnamen, zijn niet de houders van die rekeningen. Dit is vermoedelijk gedaan om het risico om achterhaald te worden zo klein mogelijk te maken. Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar alle verdachten.

Pintransacties in Den Haag

Een aantal pintransacties worden gedaan in Den Haag. Bij een automaat op het Jonckbloetplein wordt tussen 8 en 21 augustus meerdere keren gepind door dezelfde man. Hij draagt een blauw trainingsjack van Nike met het logo van voetbalclub Internazionale uit Milaan en een zwarte helm van het merk Roof. Bij één van de transacties is een deel van zijn gezicht te zien door het vizier van de helm.

Op hetzelfde Jonckbloetplein neemt een man met een zwarte helm en een trainingsjack van Feyenoord op 16 augustus geld op. Het is mogelijk dezelfde man die de eerdere transacties doet, maar dat staat niet vast. Verder zijn er beelden van een geldautomaat op de Goeverneurlaan. Tussen 14 en 19 september wordt er drie keer gepind door dezelfde man. Hij rijdt op een blauw-grijze Peugeot scooter en draagt ook een helm. Ook zijn gezicht is deels te zien door het vizier. Hij draagt een bril.

Herkent u de pinners of heeft u andere informatie?

Bel de opsporingstiplijn van de politie: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul het digitale tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem