Instellingen

D66 wil Haagse bomen beter beschermen door uitbreiding ‘bebouwde kom’

© Archief

DEN HAAG - De gemeente Den Haag moet in actie komen om bomen beter te kunnen beschermen tegen kappen. Daarvoor moet heel Den Haag weer onder ‘de bebouwde kom’ gaan vallen, vindt D66 in de gemeenteraad.

Sinds 1 januari 2015 hoeft de gemeente geen kapvergunningen meer af te geven in de bossen en natuurgebieden. Dat heeft negatieve gevolgen voor bomen, heeft raadslid Anne Toeters ontdekt. ‘Er hoeft bij kap van een boom in bossen en natuurgebieden alleen een melding gedaan te worden. Dat betekent ook dat bewoners en belanghebbenden hier geen rol meer spelen en dat ze niet geïnformeerd worden’.

De Haagse fractie van D66 stelt daarom voor om ‘de bebouwde kom’ in het kader van de wet natuurbescherming juridisch gelijk te stellen aan de gemeentegrens. Op die manier houdt de gemeente zelf regie over bomenkap, worden inwoners beter geïnformeerd en worden onze Haagse bomen beter beschermd.

Beter beschermd

In 1998 besloot de gemeente juist bossen en natuurgebieden buiten de bebouwde kom te plaatsen, omdat bomen onder de toen geldende regels daarmee beter beschermd waren. ‘Dat moeten we weer terugdraaien, omdat we als gemeente bomen nu juist beter beschermen’, stelt Toeters. In Leiden is daarom besloten de hele gemeente als bebouwde kom aan te wijzen.

De grootste partij van Den Haag heeft het college gevraagd of het bereid is de bebouwde kom ook hier aan te passen, om de bomen hier beter te beschermen. Daarnaast wil Toeters weten of de vinexwijken Wateringse Veld, Leidschenveen en Ypenburg inmiddels ook zijn toegevoegd aan de bebouwde kom.

Geen onderdeel van Den Haag

Toen de bebouwde kom in 1998 werd aangepast, waren Wateringse Veld, Leidschenveen en Ypenburg nog geen onderdeel van de gemeente Den Haag. Het raadslid: 'Als dat nog niet is toegevoegd aan de bebouwde kom dan zijn de bomen daar ook niet beschermd’.