Tentoonstelling over Dick Bruna komt naar Den Haag, maar zonder Nijntje

Nijntje is een creatie van Dick Bruna
Nijntje is een creatie van Dick Bruna © ANP
DEN HAAG - In het atrium van het Haagse stadhuis is vanaf volgende maand een tentoonstelling te zien over Dick Bruna. De Utrechtse tekenaar was niet alleen de geestelijk vader van de wereldberoemde Nijntje, maar maakte veel meer. Hij was naast zijn werk als kinderboekenschrijver actief als grafisch vormgever en tekenaar.
Bruna begon zijn carrière met het ontwerpen van boekomslagen. Tussen 1952 en 1972 maakte hij er ongeveer 2.000. Die zijn allemaal te zien van 12 april tot en met 11 mei.
De ontwerper maakte veel omslagen voor de pocketreeks 'Zwarte Beertjes', voor de thrillers van de Nederlandse schrijver Havank en diverse buitenlandse schrijvers, onder wie Georges Simenon, Leslie Charteris en Ian Fleming.

Ode aan Dick Bruna

Bruna overleed vorige maand in Utrecht op 89-jarige leeftijd. De tentoonstelling is volgens de organisatie bedoeld als ode aan de graficus.
Nijntje ontbreekt op de tentoonstelling. 'Wij kiezen bewust hiervoor, om ook een ander aspect van Bruna te belichten', zegt een woordvoerder van de organisatie achter de tentoonstelling. 'Dit is toch waar hij uiteindelijk zijn inspiratie voor Nijntje vandaan heeft gehaald. Je ziet indirect het beroemde konijn ook duidelijk terugkomen in zijn beginwerk, daarin zie je aan het lijngebruik hoe Nijntje ooit is ontstaan.'