Instellingen

Voorschoten wil zwembad sluiten en belasting verhogen

© Omroep West

VOORSCHOTEN - De gemeente Voorschoten wil het zwembad sluiten en de OZB met zes procent verhogen om uit de huidige financiële situatie te komen. Ook worden diverse subsidies gestopt om geld over te houden. Dat blijkt uit het concept-herstelplan dat dinsdag door wethouder financiën Daan Binnendijk is gepresenteerd.

Het sluiten van zwembad Het Wedde zou structureel vier ton op moeten leveren. De OZB verhogen levert de gemeente bijna anderhalf miljoen op. Samen met alle andere bezuinigingen moet Voorschoten zo drie miljoen euro overhouden.

'Welke organisaties kunnen het zelf?', was de vraag van de gemeente bij het opstellen van het herstelplan. Zo wordt de subsidie voor het lokaal onderwijs verminderd. Ook worden de subsidies van bijvoorbeeld de speelotheek, sportclubs, buurthuizen en de kinderboerderij helemaal stopgezet. Vóór 31 maart moet de gemeente het herstelplan hebben ingediend bij de provincie Zuid-Holland.

'Heel vervelend'

Het is de bedoeling dat zwembad Het Wedde over vier jaar gaat sluiten. 'Wij moeten ergens geld vandaan halen en het sluiten van het zwembad, ondanks dat we het heel vervelend vinden, levert gewoon heel veel geld op', legt Binnendijk uit bij mediapartner Unity. 'Dat geld kunnen we nu goed gebruiken om de gemeente financieel goed te laten draaien.'

De gemeente streeft ernaar om in 2020/2021 weer een positief saldo te hebben. Het hele herstelplan is te lezen op www.voorschoten.nl/herstelplan.