Instellingen

'Westland liet kosten asbestbrand uit hand lopen'

© Henk Welink

WATERINGEN - De gemeente Westland heeft de schoonmaakkosten na de Wateringse asbestbrand gigantisch uit de hand laten lopen. Volgens De Telegraaf verdienden saneerders 3,3 miljoen euro aan de nasleep, ruim twee keer zo veel als aanvankelijk door de gemeente begroot. Asbestsaneerders maakten na de brand overal daken, tuinen en auto’s schoon.

De gemeente wil de kosten, evenals Den Haag, verhalen op de eigenaar van de

, maar die weigert volgens de krant te betalen. Dit bleek dinsdag tijdens een zitting bij de Raad van State.

Dat de sanering na de brand van 12 op 13 januari 2015 een chaos was, blijkt volgens De Telegraaf klip en klaar uit de wijze van schoonmaken van 222 auto’s in de met asbest besmette woonwijk. Aanvankelijk zou dat 10.000 euro kosten, maar omdat volgens de calamiteitenorganisatie ook het luchtinlaatsysteem van de wagens schoongemaakt moest worden, kreeg de gemeente een factuur van een kwart miljoen euro.

'Niet reëel'

Volgens de eigenaar van de afgebrande bedrijfshal is het 'niet reëel' dat de rekening bij hem komt te liggen. Zijn advocaat wijst erop dat de gemeente ten onrechte spoedeisende bestuursdwang zou hebben ingesteld en de verhuurder niet de kans kreeg de sanering zelf ter hand te nemen. Dan had volgens de advocaat goedkoper kunnen uitvallen.