Parkeren in Rijswijk toch weer paar uur gratis: wethouder gaat door het stof

Betaald parkeren (archieffoto)
Betaald parkeren (archieffoto)
RIJSWIJK - Het nieuwe parkeerbeleid in Rijswijk was nog maar net ingevoerd en nu al gaat de boel weer op de schop. Na veel kritiek op het verdwijnen van de blauwe zone ging de verantwoordelijke wethouder René van Hemert dinsdagavond overstag. Ter compensatie wordt een nultarief ingevoerd.
Vooral veel sportverenigingen en winkeliers hebben moeite met het nieuwe systeem, waardoor het niet meer mogelijk is om een paar uur gratis te parkeren.
Tijdens de raadsvergadering werden negen moties ingediend tegen het nieuwe parkeerbeleid. PvdA'er Jos Bolte kwam zelfs met een 'motie van treurnis'. Er werd gepleit voor een herinvoering van de blauwe zone.

Excuses

Zo ver kwam het uiteindelijk niet. Van Hemert bood wel zijn excuses aan. Ook kwam hij, na de schorsing, met een compensatie waardoor een korte periode gratis parkeren weer mogelijk wordt. Een nultarief moet de boze inwoners tegemoetkomen.
Zo'n systeem zou flexibeler zijn dan een blauwe zone. Wanneer het nultarief ingaat en hoe lang mensen dan gratis kunnen parkeren, is nog niet bekend.

Geen blauwe zones

Het nieuwe parkeersysteem ging 6 februari in. In plaats van de blauwe zones bij drukke plekken als winkelcentra zijn parkeerautomaten op straat neergezet. Via deze automaten moet je met een pinpas, of een speciale app, betalen. Ook verdwijnen de kraskaarten die bewoners voor bezoekers konden kopen.