Instellingen

Geen versoepeling geluidsnorm Haagse horeca

© archief
DEN HAAG - Het gemeentebestuur van Den Haag gaat de geluidsnormering voor horecaondernemers in de Haagse binnenstad voorlopig niet versoepelen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders in antwoord op schriftelijke vragen aan de gemeenteraad laten weten.
De ondernemers in de binnenstad vinden de geluidsnormering voor hun horeca niet haalbaar. Die ligt nu op 40 db; volgens landelijke regelgeving. Bij iedere klacht van een buurtbewoner krijgt de eigenaar van de betreffende kroeg een bezoek.
Met name horecagelegenheden rondom de Grote Markt hebben al meerdere dwangsommen binnen gekregen. De traditionele salsa-avonden in De Boterwaag stopten na een boete van 5.000 euro vanwege geluidsoverlast.

Niet veel wijzer

'Ik word niet heel veel wijzer van de antwoorden van de gemeente', zegt Maarten Hinloopen, eigenaar van De Boterwaag. 'Ze hebben aangegeven onderzoek te willen doen naar een aanpassing van het beleid. Ze gaan dan praten met andere grote steden en kijken hoe zij het doen. Maar nergens staat wanneer dat gaat gebeuren.'
Hinloopen zegt contact te hebben gelegd met de bewonersorganisaties uit de buurt. 'De gemeente heeft duidelijk geen haast. Het lijkt me beter om samen met de bewonersorganisaties een oplossing te vinden. De volgende stap is om dan samen naar de wethouder te gaan om er zo uit te komen.'