Instellingen

Waterkwaliteit in Delftse wijk slecht: poep en brood zijn oorzaken

© Omroep West

DELFT - De kwaliteit van het water in sloten in de Delftse wijk Tanthof is ondermaats. Het Hoogheemraadschap van Delfland gaat de komende weken maatregelen nemen om de kwaliteit op peil te brengen. De oorzaken zijn opmerkelijk: onder andere hondenpoep en brood voor de eendjes zijn de boosdoener.

In Wijkcentrum De Hofstee in Tanthof organiseerde het Hoogheemraadschap van Delfland woensdagavond een informatie-bijeenkomst voor bewoners.  Zij kregen de afgelopen tijd diverse meldingen binnen van stankoverlast door stilstaand water in de wijk, zegt het hoogheemraadschap. En de oorzaken zijn opvallend.

Poep

'Het heeft meerdere oorzaken hier in Tanthof', zegt Nienke Schuil van het Hoogheemraadschap van Delfland. 'Er is hier veel stilstaand water. Maar er zijn ook andere oorzaken.'

Zo worden er veel eenden gevoerd met brood in de wijk en poepen er veel honden langs de waterkant. 'Brood dat niet wordt opgegeten zakt naar de bodem. Daar groeien bacteriën op. En als hondenuitwerpselen langs de kant worden natgerend, dan stroomt dat het slootwater in.'

Gemalen

Het hoogheemraadschap gaat de komende weken onder meer twee gemalen aanleggen om de doorstroming van het water te verbeteren. Die werkzaamheden gaan enkele weken duren. Ook wordt er een zogeheten duiker, een verbinding tussen twee sloten, verbreed zodat er minder vuil kan gaan ophopen.