Alle 1100 bankjes bij tram- en bushaltes vervangen na ongelukken met kinderen

DEN HAAG - Alle bankjes in bus- en tramhaltes in Den Haag, het Westland, Delft en Midden-Delfland worden vervangen. Dat bevestigt de Metropoolregio Rotterdam Den Haag desgevraagd tegenover Omroep West. Aanleiding zijn meerdere ongelukken met kinderen die met hun vingers vast kwamen te zitten in de bankjes.
Woensdag was het raak op de kruising van de Laan van Meerdervoort met de Heliotrooplaan in Den Haag. Ook daar kwam een kind met zijn of haar vinger in een bankje
.
Pas geleden is de operatie afgerond waarbij alle bus- en tramhokjes in de regio werden vervangen. Die hele operatie kostte in totaal 10 miljoen euro; de herinrichting van de 1100 abri's kostte ook 10 miljoen. Het gaat daarbij om het hekwerk, afvalbakken, haltepalen en de bankjes zelf. Bij deze operatie werden de gewraakte bankjes geplaatst.

Onder narcose

Eerder kwam al een kind vast te zitten op de Plesmanweg, ook in Den Haag. Het slachtoffertje daar moest onder narcose worden gebracht om bevrijd te kunnen worden.
Ook in Delft ging het mis. Daar kwam een meisje op de Professor Telderslaan vast te zitten. De brandweer was er een uur bezig het kind uit haar benarde positie te bevrijden.

Meer klachten

In oktober zag de Metropoolregio nog geen reden om de bankjes aan te passen. Ze zeiden toen dat de bankjes aan de normen voldoen. 'Er zijn geen richtlijnen voor de grootte van de gaatjes in de bankjes', zei een woordvoerster destijds.
Het ongeluk van gisteren (woensdag) verandert de zaak. 'Dit is voor ons reden om nu in te grijpen, we vinden het vervelend en heel triest dat er weer een kindje vast is komen te zitten', aldus de woordvoerster.

Wie betaalt dat?

Dat betekent dat er ongeveer 1100 bankjes vervangen moeten worden. Hoeveel geld dat gaat kosten kon een woordvoerster donderdagochtend tegen Omroep West nog niet zeggen.
Het is niet duidelijk wie er voor deze kosten gaat opdraaien. De Metropoolregio wil het besluit om de bankjes te vervangen niet verder toelichten. Waarom ervoor wordt gekozen geen toelichting te geven wil de woordvoerder ook niet zeggen.