Vogels bouwen al nesten; honden vanaf woensdag aan de lijn in duinen

Archieffoto duinen
Archieffoto duinen
NOORDWIJK - Het voorjaar staat op losbarsten voor de natuur. In maart beginnen veel dieren met het bouwen van nesten. Volgens Mark Kras, boswachter bij Hollands Duin, is het startende broedseizoen al te bespeuren. De vogels laten al volop van zich horen. Enkele vogels zijn zelfs al met nestmateriaal aan het slepen, zegt hij.
In het Zuid-Hollandse duingebied worden extra maatregelen genomen voor bezoekers om de
. Zo moeten vanaf komende woensdag alle honden weer aangelijnd worden in de duinen. Het natuurgebied Coepelduijnen tussen Noordwijk en Katwijk wordt tot 15 augustus helemaal afgesloten, vanwege de vele aanwezige kwetsbare plant- en diersoorten. Het fietspad aan de zeekant en de wandelroute rondom Coepelduijnen blijven wel open voor publiek.

Honden aan de lijn

Vooral reeën zijn vaak het slachtoffer  van loslopende honden. Meestal zonder dat eigenaren het merken. Om die reden moeten vanaf 15 maart tot en met 15 augustus de honden weer aan de lijn. De boswachters van Staatsbosbeheer zullen hier toezicht op houden. De eerste dagen wordt er  nog gewaarschuwd, daarna  is er kans op een bekeuring van 100 euro.