Instellingen

Weetje: mag je eigenlijk stemmen als je in de gevangenis zit?

© ANP

REGIO - Nog zes dagen tot de Tweede Kamerverkiezingen. Maar wat als je op 15 maart niet in staat bent om te stemmen, omdat je in de gevangenis zit? In Nederland is kiesrecht een grondrecht. Maar dat betekent niet dat gevangenen woensdag even de gevangenis mogen verlaten om te gaan stemmen. Maar stemmen mág wel.

Alleen plegers van zeer zware misdrijven zijn uitgesloten van stemrecht. Op 1 januari 2016 waren dat

. Als je in de gevangenis zit heb je dus meestal gewoon stemrecht.

Het stemmen gaat per volmacht. Iemand anders gaat dan dus met de kiespas van een gevangene naar het stembureau. 'Er is niemand die speciaal verlof heeft aangevraagd om te mogen stemmen', aldus Frederique Leeman, plaatsvervangend vestigingsdirecteur van PI Haaglanden, locatie Zoetermeer en Scheveningen.  

Posters en flyers

Wel wordt de gedetineerden actief gewezen op de verkiezingen en op zijn of haar stemrecht. 'Er hangen posters en er liggen flyers met de tekst: 'Ook jij kunt je stem uitbrengen'. Daarin staat uitgelegd hoe je iemand kan machtigen om voor jou te stemmen.'

Verder liggen in de bibliotheek de programma's van alle politieke partijen. 'En in het reïntegratiecentrum staat een computer, daarop staat momenteel op het startscherm een stemwijzer die de gedetineerden kunnen invullen. Maar ik heb het idee dat het meer buiten de muren leeft dan binnen de muren', beëindigt Leeman het gesprek.