Brandbrief thuiszorg aan Haagse wethouder Klein: 'Medewerkers bang voor burn-out'

© archief
DEN HAAG - Haagse thuiszorgmedewerkers luiden de noodklok. 'De gemeente is hard op weg om het professionele aanbod van huishoudelijke verzorging aan zieke of kwetsbare burgers om zeep te helpen', waarschuwen ze in een brandbrief aan wethouder Karsten Klein (CDA).
De brief is door thuiszorgmedewerkers en partijbestuurders Hanne Drost en Bart van Kent van de Haagse SP ondertekend. Volgens de socialistische partij hebben tientallen medewerkers en cliënten in de thuiszorg de afgelopen weken aan de bel getrokken. Zij constateren dat het aantal uren huishoudelijke hulp door het beleid van de gemeente 'drastisch' is verminderd.
Zo zou de nieuwe manier van indiceren ervoor zorgen dat Hagenaars die in aanmerking komen voor thuiszorg er in sommige gevallen zeven uur per week op achteruitgaan. 'Terwijl de Wet maatschappelijke ondersteuning zou moeten uitgaan van maatwerk, gaat de gemeente met deze nieuwe werkwijze juist compleet voorbij aan de persoonlijke omstandigheden van Hagenaars', stelt SP-raadslid Van Kent.

'Praatje maken is er niet meer bij'

Het verlagen van de hoeveelheid uren huishoudelijke hulp brengt ook thuiszorgmedewerkers in de problemen. 'We moeten nu zo hard werken en zoveel cliënten aannemen om aan onze uren te komen, dat we nog een burn-out eraan overhouden', beweerde één van de medewerkers tijdens een SP-bijeenkomst. 'Een praatje maken is er niet meer bij, alleen het hoognodige kan nog gebeuren in de toegewezen uren.'
De thuiszorgmedewerkers willen dat wethouder Klein maatwerk levert aan Hagenaars die huishoudelijke verzorging nodig hebben en 'hen niet reduceert tot pakketten'.