Zorginstelling: partijen moeten programma’s veel eenvoudiger maken

NOORDWIJK - Politieke partijen moeten beter hun best doen om verkiezingsprogramma's voor iedereen begrijpelijk te maken. Die oproep doet zorginstelling 's Heeren Loo. Omdat de standpunten van partijen nu nog zo ingewikkeld zijn én om het voor iedereen mogelijk te maken om te gaan stemmen, wordt daar veel aandacht besteed aan de verkiezingen.
Sommige partijen doen al hun best, constateert Tineke van Iperen van 's Heeren Loo. Maar veel andere partijen maken het moeilijk door programma's te schrijven van zestig à zeventig pagina's vol ingewikkelde taal. 'Het is bijzonder dat verkiezingsprogramma's zo ingewikkeld zijn. Daarmee onthoud je mensen een mooie stap in de democratie te zetten. De mensen die we gaan kiezen zijn volksvertegenwoordigers. Je kunt pas goed stemmen als je begrijpt wat ze bedoelen, wat ze willen gaan doen. En het wordt vaak nu zo moeilijk gemaakt dat dat lastig is', zegt zij.
Bij 's Heeren Loo in Noordwijk is daarom het project 'Kom in de stemming!' opgezet voor de cliënten. Doel is om politiek dichterbij te brengen. Want, zegt zij: iedereen die ouder is dan achttien en de Nederlandse nationaliteit heeft mag stemmen, ongeacht het IQ. Dus ook de cliënten van 's Heeren Loo.

Op onderzoek uit

Het project bestaat uit diverse onderdelen. Zo gaan medewerkers van het eigen televisieprogramma op onderzoek uit. Ze ondervragen politici en bezoeken de Tweede Kamer. Verder zijn er folders, trainingen en begeleiding. Er is ook instructiemateriaal. Aan de hand daarvan kunnen bewoners, begeleiders en familieleden samen beslissen of iemand zelf wil stemmen of dat hij of zij een volmacht aan iemand anders geeft. Van Iperen: 'Als mensen willen stemmen, doen we er alles aan om dat mogelijk te maken.'
Bryan Schouten en Daphne Luyten hebben allebei een verstandelijke beperking. En ze hebben zich ook verdiept in de politiek. Bryan ondervraagt politici in de studio van 's Heeren Loo, Daphne gaat er vaak op uit om reportages te maken.

Te moeilijk

Daphne zegt dat het heel belangrijk is om politiek begrijpelijker te maken voor mensen met een verstandelijke beperking. 'Ik kan wel goed lezen, maar ik begrijp het niet helemaal. Het is soms te moeilijk. Ik ben er wel mee begonnen, maar het lukte me gewoon niet', zegt ze over partijprogramma's.
Bryan heeft een vorm van autisme. Hij doet zijn best om andere clienten van 's Heeren Loo op de hoogte te stellen van wat politieke partijen willen. 'Het is onwijs belangrijk om te stemmen. Omdat je zo zeggenschap hebt over wie in de Tweede Kamer komt. Het zijn wel volksvertegenwoordigers. En of je nu wel of geen beperking hebt, het is belangrijk dat je je laat horen.'