Politieke partijen in Voorschoten twijfelen aan bezuinigingsplannen

VOORSCHOTEN - De bezuinigingsplannen van burgemeester en wethouders in Voorschoten kunnen nog niet op veel bijval rekenen. Dat bleek donderdagavond tijdens een commissievergadering. Voorschoten zit financieel in zwaar weer en moet structureel drie miljoen per jaar bezuinigen.
Burgemeester en wethouders hebben voorstellen gemaakt waarbij veel culturele en welzijnsorganisaties hun subsidie kwijtraken.
. Hiermee kan de gemeenten nog eens 400.000 euro besparen.
Dat er iets moet gebeuren is voor alle politieke partijen duidelijk, maar velen hadden tijdens de vergadering nog vragen over hoeveel precies moet worden bezuinigd en waarop. De partijen zijn er niet van overtuigd dat de voorgestelde maatregelen van het college nodig zijn. Ook vragen ze zich af of er geen andere bezuinigingen te verzinnen zijn.

Meevaller

Kort voor de commissieraad werd duidelijk dat er een eenmalige meevaller van drie miljoen is opgedoken. Maar waar dat bedrag precies vandaan komt, daar kon geen van de raadsleden antwoord op geven. 'We hebben gisteren pas gehoord dat die meevaller er is', zei fractievoorzitter van de PvdA Jan-Paul Middelburg.
Die meevaller is fijn, maar het lost het probleem niet op. 'Het is eenmalig drie miljoen. De bezuiniging gaat om structureel drie miljoen per jaar', aldus de voorman. Voor 31 maart moet de gemeente het herstelplan hebben ingediend bij de provincie Zuid-Holland.