Zoetermeerse 'IS-strijder' opgeroepen voor rechtszaak

© ANP
ZOETERMEER - Een 29-jarige man uit Zoetermeer is door het Openbaar Ministerie (OM) opgeroepen om voor de rechter te verschijnen, omdat hij zich bij Islamitische Staat (IS) zou hebben aangesloten. Voor zover bekend is Thierry K. op dit moment in Syrië of Irak, zegt het OM.
Ook negen andere mannen worden verdacht van deelname aan de gewapende strijd en zijn opgeroepen om zich bij de rechter te melden. De zogenoemde regiezitting is op 23 maart bij de rechtbank in Rotterdam.
De mannen hebben tegenwoordig geen vaste woon- of verblijfplaats meer in Nederland. Het OM heeft daarom geprobeerd om ze te bereiken via sociale media. 'De aanstaande terechtzitting is door de politie ook onder de aandacht gebracht in het strijdgebied met een gerichte actie op Facebook', laat het OM vrijdag weten.

Afwezigheid

De tien worden verdacht van 'deelneming aan een terroristische organisatie en de voorbereiding van terroristische misdrijven'. Het OM wil niet met de rechtszaak wachten tot de mannen terug zijn in Nederland. 'Het Landelijk Parket wil dat de strafzaken bij verstek worden behandeld wanneer de verdachten niet verschijnen.'