Instellingen

OM eist drie jaar cel tegen Roemeen voor prostitutiedwang

Prostitutie (Archieffoto)
Prostitutie (Archieffoto)

DEN HAAG - Een 36-jarige Roemeen moet als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt drie jaar de gevangenis in. Hij zou twee jonge vrouwen hebben gedwongen in de prostitutie te gaan werken. Volgens het OM hield verdachte Valentin C. zich bezig met 'bekende loverboy-technieken'.

De Roemeen zou zich in eerste instantie attent hebben opgesteld. 'Hij schetste hen een toekomst samen waaraan helaas financiële problemen in de weg stonden', zegt het OM vrijdag. Daarna zou C. de vrouwen bij hun familie weg hebben gehaald. 'En hij wist hen zover te krijgen met hem naar Nederland te reizen om als prostituee te gaan werken.'

Met een van zijn slachtoffers had de Roemeen een lange relatie en een dochtertje. Volgens de officier van justitie beloofde hij met haar te trouwen en samen een huis te bouwen. 'Maar omdat er in Roemenië zo weinig te verdienen viel, had hij haar ertoe bewogen naar Nederland te reizen om daar in de Doubletstraat in Den Haag te gaan werken.'

'Hij leefde goed'

Valentin C. bleef in Roemenië en liet de vrouw geld overmaken. 'Van het geld dat zij verdiende, leefde hij goed. In plaats van een huis voor hen beiden te bouwen kocht hij onder meer een auto', stelt het OM. Ook zou C. van dat geld zijn tweede slachtoffer hebben ingepalmd.

Nadat de eerste vrouw bijna 17.000 euro naar de verdachte zou hebben overgemaakt, heeft ze het contact verbroken. 'Hierop reisde de verdachte naar Nederland, om haar op te halen en gelijk zijn nieuwe slachtoffer naar Nederland te brengen.' Dat meisje was op dat moment nog geen week 18 jaar oud. 'Ook zij moest in de prostitutie gaan werken om geld te verdienen', zegt het OM.

'Verleid, misleid en uitgebuit'

De zaak kwam aan het rollen toen het 24-jarige slachtoffer de politie belde. Valentin C. werd gearresteerd toen hij de voordeur van de vrouw openbrak. De officier van justitie neemt het de man kwalijk dat hij ‘voor eigen gewin’ twee vrouwen heeft verleid, misleid en uitgebuit.

Volgens haar is drie jaar cel een passende straf voor de Roemeen. Ook wil ze dat hij bijna 17.000 euro crimineel geld moet betalen. De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.