Instellingen

Midden-Delfland wil als eerste status Bijzonder Provinciaal Landschap

© Gieny Westra

DEN HAAG - Midden-Delfland heeft vandaag de status 'Bijzonder Provinciaal Landschap' aangevraagd voor het Midden Delflandgebied. En als deze groene long tussen Rotterdam en Den Haag het predikaat krijgt, is dat een primeur. Met het predikaat Bijzonder Provinciaal Landschap zou Midden-Delfland meer als één geheel worden gezien en dat heeft zo z'n voordelen. Het was ooit een goed beschermd gebied, maar er wordt regelmatig weer ruimte af gesnoept voor infrastructuur en woningbouw.

Wethouder Govert van Oord heeft vrijdagmiddag de aanvraag overhandigd aan gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland. 'Een belangrijke stap naar een nieuwe status voor het waardevolle veenweidelandschap in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag', zegt de gemeente Midden-Delfland. 'De status geeft het belang aan van het open en groen houden van dit gebied en het behouden van de unieke waarden.'

De aanvraag wordt ingediend in het kader van de Wet natuurbescherming en wordt breed ondersteund door gebiedsorganisaties als de Midden-Delfland Vereniging, Agrarische Natuurvereniging Vockestaert en Natuurmonumenten. Daarnaast staan ook meerdere gemeenten als Westland, Maassluis, Rotterdam en Den Haag achter het plan.