6 tips om je huis op te ruimen!

Els Jacobs bij Debby en Rene op de bank
Els Jacobs bij Debby en Rene op de bank
DEN HAAG - Debby en Rene zijn vol op bezig met het opruimen en schoonmaken in huis. Dat komt door de lentekriebels... Wil jij ook aan de slag, maar weet je niet zo goed hoe? Gebruik dan de tips hieronder!
1. Geef rondzwervende spullen een definitieve plek
Voorkom dat je elke dag weer moet bedenken waar je bepaalde dingen zult neerleggen. Geef elk voorwerp een vaste, definitieve plek; dat maakt het opruimen én terugvinden van spullen een stuk makkelijker en sneller!

2. Reserveer elke avond 10 minuten om je benedenverdieping op te ruimen

Niets is zo demotiverend als ontbijten in een rommelige woon- of eetkamer. Zorg er dus voor dat je de avond tevoren de ergste rommel hebt weggewerkt, zodat je opgeruimd aan je nieuwe dag kunt beginnen.

3. Stel een wisselsysteem in voor spullen waar je veel om geeft

Zet je kasten niet bomvol met geliefde objecten, maar stop een deel ervan in dozen en zet die op zolder. Verruil de spullen uit je ‘expositie’ na een tijdje voor voorwerpen uit genoemde dozen; zo kun je toch van al je favoriete dingen genieten, zonder dat je woonkamer door rommel raakt verstopt.

4. Neem afscheid van spullen die niet langer bij je huidige leven passen

Bewaar geen spullen die toebehoren aan een andere fase in je leven. Was je ooit fervent postzegelverzamelaar, maar kijk je al jaren niet meer naar je collectie om? Dan wordt het tijd om er afstand van te doen en zo ruimte in je huis te creëren voor je nieuwe interesses! Of zijn je kinderen al groot geworden en de deur uit? Kijk dan van welke spullen uit hun kindertijd je afstand kunt doen of wat je aan hen door kunt geven. Zo richt je jouw huis zo in, dat het precies past bij je huidige gezinssituatie, werk en interesses.

5. Doe je familie en vrienden suggesties voor een gezamenlijk verjaardagscadeau

Probeer te voorkomen dat je rond je verjaardag wordt verrast met allerlei cadeaus die een hoog rommelgehalte hebben. Geef je familie en vrienden ruim vantevoren een betaalbare suggestie voor een gezamenlijk, bruikbaar cadeau. Ook handig om in te zetten bij  je bruiloft, kraamfeest, sinterklaas en kerst!

6. Schaf voortaan alleen spullen aan, die je écht nodig hebt en zal gebruiken

Doe geen impulsaankopen. Bedenk voor de aankoop van iets nieuws waarvoor je het gaat gebruiken. En vraag je ook meteen af wáár je het zult bewaren; het gebruiksgemak en de gebruiksfrequentie van je nieuwe aankoop moeten wel opwegen tegen de ruimte die het inneemt in je huis!