Gemeenten delen kosten om pontje Gouderak-Moordrecht te redden

Het pontje tussen Gouderak en Moordrecht
Het pontje tussen Gouderak en Moordrecht © Jasper van der Burg
MOORDRECHT - De gemeenten Zuidplas en Krimpenerwaard willen samen de noodlijdende veerdienst tussen Gouderak en Moordrecht redden. Een voorstel om het pontje de komende vijf jaar in de vaart te houden, ligt bij beide gemeenteraden.
De veerdienst over de Hollandsche IJssel is niet rendabel. Er wordt 118.500 euro per jaar verlies op gemaakt. Toch vinden de gemeenten Zuidplas en Krimpenerwaard het belangrijk dat het pontje blijft bestaan.
Veel scholieren, kerkgangers en leden van sportverenigingen maken gebruik van het veer. 'De maatschappelijke uitwisseling tussen beide gemeenten mag niet onder druk komen te staan’, vindt het college van Zuidplas, waaronder Moordrecht valt.

Winkelen

Volgens wethouder Jan Hordijk van Zuidplas steken ook veel Gouderakkers de Hollandsche IJssel over om in Moordrecht te winkelen.
‘De winkeliers in Moordrecht zouden een terugval in de inkomsten hebben als het winkelend publiek uit Gouderak minder wordt. Dat moet toch niet de bedoeling zijn.’

Kosten delen

In het plan betaalt Krimpenerwaard 60 procent van de kosten, Zuidplas 40 procent. Om kosten te besparen, vaart de pont in de winter niet meer op zondag. Ook worden de prijzen verhoogd. De gemeenteraden moeten nog beslissen over het voorstel.