Turkse en Nederlandse vlag wapperen naast elkaar in Haagse Schilderswijk

DEN HAAG - Op de Vaillantlaan in de Haagse Schilderswijk wapperen maandag op het balkon van de familie Ozturk de Nederlandse en Turkse vlag naast elkaar in de lentewind. Een heel bewuste actie van de familie. ‘Ik wil hiermee mijn hoop uitspreken', zegt Havvanurvv Ozturk.
'Dit weekend was, wat mij betreft, een absoluut dieptepunt. Door deze vlaggen naast elkaar te hangen, hoop ik een positief signaal af te geven. We moeten tenslotte toch samen verder', vertelt de in Nederland geboren Havvanurvv.
In de Schalkburgerstraat in de Haagse wijk Transvaal is de Turks-Nederlandse ondernemer Atalay Celenk niet zo somber gestemd over de voorvallen van afgelopen weekend. 'Laten we vooral kijken naar de voordelen die we in elkaar zien. Wij zijn met zijn allen de samenleving. Turkije en Nederland hebben al 400 jaar een band en die vlak je niet zomaar uit. Het is belangrijk om vooruit te kijken en hand in hand aan de toekomst te werken', aldus de ondernemer.

'De zwijgende meerderheid'

In een vlammend betoog in het AD stelt columniste Fidan Ekiz: ‘Ik weet dat ik niet alleen ben. Ik weet dat er een zwijgende meerderheid is van Nederlandse Turken die afstand nemen van wat zich dit weekend afspeelde in Rotterdam. Die mensen zijn het zat om in die spagaat gedwongen te worden waarin ook zij rekenschap moeten afleggen over hún loyaliteit aan Nederland – waar niks mis mee is - omdat zij meegesleurd worden in de onheilspellende duistere wereld waarin Erdogan God is en Nederland een land van 'fascisten en nazi's.'
'Die demonstranten bij het consulaat zijn niet de norm. Wij - de zwijgende meerderheid - moeten onze stem laten horen. Wij hebben een wereld te winnen: voor de toekomst, voor onze kinderen.'