Instellingen

Minder geweld in Delft, wel meer woninginbraken in 2016

Foto overval Delft © Regio15

DELFT - Politie, brandweer en de gemeente Delft zeggen dat het veiliger is geworden in de stad. Vooral het aantal mishandelingen en bedreigingen daalde flink in 2016; met 20 procent vergeleken met het jaar ervoor. Het aantal woninginbraken nam juist toe met 14 procent.

Volgens de politie is de daling van het aantal geweldsmisdrijven te danken aan het zogenoemde susteam. Dat sust kleine incidenten in het uitgaanscentrum van Delft. 'Ruzies worden in de kiem gesmoord. Wat voorheen uitliep op een vechtpartij, loopt nu met een sisser af,' zegt bureauchef Ronald den Hertog.

Het aantal woninginbraken is in 2016 gestegen, terwijl dat al jaren daalde. 'Een verklaring is moeilijk te geven. We komen van heel ver wat betreft woninginbraken. We zitten nu weer op het niveau van 2014. Dat is nog steeds heel laag vergeleken met een paar jaar terug,' zegt Den Hertog.

Fietsendiefstal blijft probleem

In 2016 werden twee overvallen gepleegd in Delft, het jaar ervoor waren dat er nog tien. Het aantal straatroven staat al jaren op ongeveer 30. De fietsendiefstallen blijven een probleem voor de studentenstad. 'In 2016 zijn er 5 procent meer fietsen gestolen, dat blijft een aandachtspunt voor ons,' zegt burgemeester van Delft Marja van Bijsterveldt.

Delft werd in oktober 2016 geteisterd door horrorclowns; mensen die verkleed als clown anderen bedreigden. 'We hebben uiteindelijk zeven jongeren van 13 tot 16 jaar aangehouden. Zij zijn naar Bureau Halt gestuurd voor een passende straf,' zegt Nelda Boersma van het Openbaar Ministerie. 'Hun clownsmaskers zijn in beslag genomen.'

Tevreden

Al met al is Delft tevreden over de veiligheidscijfers. Het totaal aantal misdrijven in 2016 daalde met 3 procent. 'We hebben veel whatsappgroepen en buurtpreventieteams in verschillende wijken. We doen het echt samen met de burger', concludeert Van Bijsterveldt.