Verkiezingsdebat op Haagse Hogeschool: 'Jonge kiezers kunnen de doorslag geven'

DEN HAAG - Ook studenten zijn voor politieke partijen een interessante doelgroep. Ze kunnen woensdag zelfs de doorslag geven, beseffen veel partijen. Daarom hield de Haagse Hogeschool maandagmiddag voor haar studenten een verkiezingsdebat met kandidaten van bijna alle partijen, behalve de PVV en Denk.
Het debat vindt plaats in de grote hal van de Hogeschool rond de vuurtoren. Veel studenten staan rond het podium beneden maar ook op de trappen en de galerijen proberen studenten het debat te volgen. De akoestiek is niet ideaal, maar degenen die we aanspreken die het debat van afstand staan te volgen hebben hun keus al wel bepaald. 'PVV', zegt een studente, 'vanwege de islamisering'. 'D66', zegt een ander, 'al twijfel ik nog wel'. 'VVD', staat op de button van een andere student te lezen. 'SP', zegt een student op de galerij, 'maar daarvoor had ik dit debat niet nodig'.
'We willen onze studenten opleiden tot kritische wereldburgers', zegt Jan Lintsen, lid van de Raad van Bestuur van de Haagse Hogeschool. 'Daarom houden we dit debat en zeggen we: zorg dat je invloed op je wereld krijgt en ga stemmen.' Ingrid van Engelshoven, oud-onderwijswethouder van Den Haag en aanwezig als kandidaat-kamerlid voor D66, is het daarmee eens. 'Zoals jongeren bij verkiezingen in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten de doorslag gaven door niet te stemmen, kan dat ook hier gebeuren.'