Bijzondere plekken in Den Haag waar je kunt stemmen

Stembureau
Stembureau © ANP
DEN HAAG - Zie je op tegen de gang naar de stembus omdat zo’n stembureau eigenlijk altijd in een wat saai oud schoolgebouw zit? Of in een achterafzaaltje van een bejaardenhuis waar de leden van het stembureau op wankele stoeltjes achter een opklaptafel norsig je ID-kaart controleren? In Den Haag valt dat reuze mee. Wie wil kan heel 'hip and happening' stemmen op bijzondere plekken in de stad.
Voor mensen die extra cachet willen geven aan hun stem op rood, blauw of groen is in het Gemeentemuseum een stembureau ingericht. Wie met zijn stempas naar het museum komt mag gratis naar de Mondriaan-expo.
Kun je ook eens zien wat je kunt doen met rood, geel en blauw, als je daar tenminste niet bang voor bent. Bovendien was Mondriaan de koning van het weglaten van franje en andere overbodige fratsen. Misschien zou het goed zijn als politici daar ook eens een voorbeeld aan namen.

Recht zo die gaat

Mocht de rij voor het gemeentemuseum te lang worden, maar wil je toch stemmen in een museum: zet dan koers naar Muzee Scheveningen. Of het hoofd stembureau in klederdracht de stempassen controleert is onduidelijk, maar een fraaie locatie is het zeker!
En ook in Kunstcentrum Stroom aan de Hogewal en in Pulchri Studio aan het Lange Voorhout kun je als democratieliefhebber terecht.

Blauwe stoeltjes of rood fluweel?


Over het Lange Voorhout gesproken: veel groten der aarde, inclusief beroemde en beruchte politici hebben er aan een luxe bakkie pleur genipt: Hotel Des Indes. De portier in traditionele kledij houdt hoogstwaarschijnlijk de deur voor je open als je in het ultrachique 5-sterrenhotel je stem komt uitbrengen. Versnaperingen zijn overigens niet gratis.
Voor wie de high tea wat te highbrow vindt: Bodega De Posthoorn met zijn beroemde bitterballen zit aan de andere kant van het Voorhout. Daar kun je niet stemmen, maar wie weet kom je er wel (oud)politici in levenden lijve tegen.

Daar zit muziek in!

Een beetje stemgerechtigde muziekliefhebber gaat uiteraard naar het Paard van Troje. De poptempel dankt zijn naam natuurlijk aan het mythische verhaal van Griekse soldaten die zich verstopten in een paard om de stad Troje in te nemen en te plunderen.
De politieke strijd wordt tegenwoordig met woorden gestreden, maar de misleiding blijft volgens sommigen traditioneel hoogtij vieren. Wie er genoeg van heeft, kan dus in het Paard met open vizier zijn democratisch recht consumeren.

De kamer zelf


We stemmen natuurlijk voor een nieuwe Tweede Kamer. Het hart van de Nederlandse democratie. De plek waar 150 vrouwen en mannen namens ons het land in goede banen proberen te leiden.
En laat dat gebouw nou ook net in Den Haag staan. Leuk dus om daar je stem uit te brengen. En dat kan nog ook. Let op: je mag naar binnen via het Binnenhof. Dat kan nog net voordat de boel sluit voor een ingrijpende verbouwing.

Nog meer

De hele lijst met bijzondere stemlocaties vind je overigens hier. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon terecht in je stembureau om de hoek. En, misschien nog wel belangrijker dan de plek, het blijft droog en wordt woensdag best mooi weer!