Na ruim 60 jaar begint de aanleg van de RijnlandRoute nu echt

DEN HAAG - Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft dinsdagochtend het officiële startsein gegeven voor de aanleg van de RijnlandRoute. De nieuwe weg is vanaf 2022 de verbinding tussen de A4 en de A44. Over de weg wordt al zestig jaar gepraat maar de eerste werkzaamheden gaan nu echt beginnen.
De minister onthulde samen met gedeputeerde Floor Vermeulen en bouwer Comol5 een informatiebord langs de A44 bij voormalig café De Drie Wilgen in Wassenaar. Op die plek wordt het nieuwe knooppunt Ommedijk aangelegd, het punt waarop de nieuwe weg aansluit op de bestaande A44 ten noorden van Wassenaar.
De weg loopt van daar af verdiept langs de Leidse wijk Stevenshof, en dan met een tunnel van 2,5 kilometer onder Voorschoten door. Bij de Oostvlietpolder in Leiden, naast recreatiegebied Vlietland, krijgt de nieuwe N434 dan zijn aansluiting op de A4.

Verkeersinfarct

De RijnlandRoute wordt aangelegd om een verkeersinfarct in de Leidse regio te voorkomen. De N434 moet bijvoorbeeld de verkeersdruk op de Leidse Europaweg en op de Lammenschansbrug verminderen. Maar de weg moet ook de toekomstige woonwijk op voormalig vliegkamp Valkenburg gaan ontsluiten.
Tegen de aanleg van de weg was de afgelopen jaren veel protest van met name Voorschotenaren en natuurliefhebbers. Voorschoten wist uiteindelijk de sloop van huizen en voetbalvelden te voorkomen door een geboorde tunnel af te dwingen.

Protest

De natuurliefhebbers protesteerden tot vandaag nog tegen de aanleg van de weg. Maandag werd symbolisch een minuut stilte gehouden voor de teloorgang van een stuk polder en het verdwijnen van de weidevogels.
Lees hier alle berichtgeving van Omroep West over de RijnlandRoute.