Instellingen

Joost gaat voor goud op de Special Olympics in Oostenrijk

Laura en Joost op het ijs

ZOETERMEER - Hij gaat voor een gouden medaille. De 21-jarige shorttracker Joost van der Valk uit Zoetermeer is maandagavond vertrokken naar Oostenrijk om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de Special Olympics World Winter Games, het grootste wintersportevenement van dit jaar. 25 Nederlanders met een verstandelijke beperking nemen het op tegen de atleten uit de rest van de wereld in de categorieën shorttrack, skiën, langlaufen en snowboarden.

Joost is één van de shorttrackers, het grootste team dit jaar. Hij schaatst al negen jaar met zijn vaste coach Christel Dekker: 'In het begin was het vooral op een stoel het ijs over, na heel veel trainen en oefenen gaat hij nu Nederland vertegenwoordigen. Daar ben ik echt enorm trots op.'

De Special Olympics vinden plaats tussen 18 en 24 maart en hoewel Joost graag wil winnen, is dat niet het belangrijkste: 'Hij voelt zich altijd een winnaar. Of hij nu eerste of vierde is geworden, hij vindt het altijd heerlijk om over de finish heen te komen en in de belangstelling te  staan,' vertelt zijn vader Harry van der Valk trots. Joost gaat samen met zijn trainingsbuddy Laura van der Kooij.

Kers op de taart

Ook de moeder van Joost, Marinka van der Valk, is enorm trots: 'Het is een enorme beloning voor alle inspanningen van de afgelopen jaren. Een enorme eer.' Coach Christel noemt het de kers op de taart. Want, zoals zij zegt, veel beter dan dit wordt het niet: 'Het is het hoogste wat je kunt bereiken. Het zijn echt de Olympische Spelen voor mensen met een beperking.'

Tijdens de reis houden Christel en de ouders van Joost een vlog op onze website bij, zodat we niets missen van zijn avonturen in Oostenrijk.