Instellingen

Politie in regio schoot vorig jaar zeven keer

© ANP

DEN HAAG - De politie in onze regio heeft vorig jaar zeven keer gericht geschoten. Dat blijkt uit cijfers die Omroep West heeft opgevraagd. De situatie verschilt per schietincident.

Drie schoten werden gelost op dieren, zoals een agressieve hond. Eén keer werd op de auto van een verdachte geschoten. Drie keer werd gericht op een verdachte geschoten. Dat aantal is ongeveer gelijk aan voorgaande jaren, toen ook drie of vier keer per jaar zogenoemd 'ernstvuur' werd uitgebracht.

Het aantal waarschuwingsschoten is ten opzichte van 2015 verdubbeld, maar is met 8 keer in 2016 nog steeds laag. Waarschuwingsschoten zijn vooral gelost in situaties waarin de verdachte mogelijk zelf een vuurwapen had.

Richten

Agenten maken er ook melding van wanneer ze hun pistool alleen uit het holster halen of richten. Dat wordt namelijk ook gezien als gebruik van het vuurwapen, omdat er een bepaalde waarschuwing vanuit gaat.

Vorig jaar namen agenten in onze regio 27 keer het vuurwapen ter hand en werd er 92 keer gericht. In 2015 werd het wapen 30 keer ter hand genomen en 87 keer gericht.

Training

Om agenten scherp te houden wordt vier keer per jaar getraind. Het gaat dan niet alleen training op de schietbaan, maar ook om oefeningen in de oefenstraat. Daar worden ze op een nagespeelde melding afgestuurd, die ze zo goed mogelijk moeten oplossen.

'We proberen collega's bewust te maken welk geweldsmiddel ze inzetten', zegt docent Michael. 'Natuurlijk beginnen we met praten. Als dat niet helpt komt de lichte fysieke dwang. Daarna is er nog de wapenstok en pepperspray. En dan uiteindelijk het vuurwapen.'