18 maanden cel geëist tegen jihadiste uit Den Haag

© ANP
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft achttien maanden cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen een Haagse vrouw die af wilde reizen naar Syrië of Irak. De 28-jarige Azziza A. zou zich bij Islamitische Staat (IS) of een andere jihadistische terreurorganisatie hebben willen aansluiten.
De vrouw wordt ervan verdacht dat zij eind 2016 heeft geprobeerd om naar een gebied van een terroristische organisatie te reizen. Op 1 oktober nam ze het vliegtuig vanaf het Duitse Düsseldorf naar het Turkse Istanbul. Daar werd ze tegengehouden. Op 4 oktober keerde de vrouw terug naar Nederland, waar zij een dag later werd opgepakt.
De vrouw verklaart dat zij van plan was om in Turkije op huwelijksreis te gaan. Kort daarvoor had zij met een Belgische man een islamitisch huwelijk gesloten. Volgens het Openbaar Ministerie zou vast staan dat zij van plan was om naar IS-gebied te reizen.

Huwelijk onbekend

Bij de familie van de vrouw was niets bekend over haar islamitische huwelijk en haar huwelijksreis. Verder is tijdens een huiszoeking materiaal op haar computer en mobiele telefoon gevonden waaruit blijkt dat zij het islamistisch gedachtengoed aanhangt. Zo werden onder andere afbeeldingen van IS-vlaggen gevonden.
Daarnaast had A. voor haar familie een testament achtergelaten, waarin zij hen om vergiffenis vraagt voor haar daden. Ook spreekt de vrouw de hoop uit dat ze haar familie weer ziet in het paradijs. Als voorwaarden voor de straf stelt het OM dat de vrouw zich regelmatig moet melden. Ook geldt een behandelverplichting, een contactverbod en een locatieverbod.
De uitspraak volgt over twee weken.