Mmm lekker thee bij het diner!

DEN HAAG - De tijd dat alleen een wijnarrangement bij een menu paste, is voorbij. Tegenwoordig kan dit ook met thee. Tea paring is hot! Tea pairing zul je denken...? Ja. Het combineren van gerechten met thee is een trend aan het worden. En je krijgt er geen kater van. Ook fijn!
Degene die alles van tea pairing weet, is theeliefhebber Marion van den Blik. Marion opende in Den Haag de allereerste exclusieve theewinkel van Nederland, Betjeman & Barton en dat is nu zo'n 25 jaar geleden. Toen al ontdekte ze dat goede thee met lekkere recepten prima te combineren zijn. Ze was haar tijd daarmee ver vooruit.
´Ik werkte in een wijnhandel en daar wordt natuurlijk continu gekeken welke wijn bij welk gerecht past. Enige nadeel is dat er in wijn alcohol in zit en dat van invloed is op je functioneren. Ik ben daarom op zoek gegaan naar een andere drank en kwam ik op thee uit´, vertelt Marion bij ons op de bank.

Speciale thee

Voor Kirsten en Ed zet Marion speciale thee. De Taiping Hou Kui uit de Chinese regio Yunnan en Wild Tea buds uit China. Het warme water schenkt ze met twee gram thee in een zogenoemde smart tea maker, een grote kop waar de thee even 4 tot 6 minuten in kan trekken. Zodra je er een theekopje onder zet, loopt de geurige thee door.
De Taiping Hou Kui past goed bij vlees- en volle gerechten en oude kaas. En de Wild Tea buds past juist goed bij zoete gerechten. ‘Dat komt door de lindebloesemsmaak’, legt Marion uit. Ook gaan zeevruchten heel goed samen met een Japanse of Chinese Sencha thee, maar is ook heerlijk met een lichte Oolong thee.

Wijnregels


Eigenlijk kun je maar het beste een ding onthouden: De lichtere theesmaken zoals witte en groene thee zijn te vergelijken met de combinaties die je zou maken met witte wijn. De zwarte theesmaken zijn dan weer erg gelijk aan de combinaties die gemaakt worden met rode wijn. Eigenlijk volgt thee dezelfde ‘regels’ die we ook al kennen van wijn. Het gaat om de body, smaak, zuurgraad en textuur.
Er gaat een wereld voor ons open. We hadden graag bij dit onderwerp TV en radio willen maken. Maar helaas moet je het alleen doen met deze fijne foto’s.