Brand in woning Catharinaland Den Haag aangestoken na avond stappen

DEN HAAG - Bewoners van een flat aan het Catharinaland moeten op een vroege zaterdagochtend halsoverkop hun huis uit. Er woedt brand in één van de woningen. De brandweer heeft het vuur snel onder controle. Uit onderzoek blijkt dat de brand is aangestoken. De verdachten zijn twee mannen die de bewoonster is tegengekomen tijdens het stappen.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 14 maart. Meer zaken zijn
te vinden.
De vrouw gaat in de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 februari samen met een vriendin naar een uitgaansgelegenheid aan het Spui in Den Haag. Daar komen ze twee mannen tegen en als ze tegen 6.00 uur ’s morgens de club verlaten, gaan de mannen met hen mee. Ze gaan naar het huis van één van de vrouwen aan het Catharinaland.
Eén van de mannen gaat met de vrouwen mee naar binnen, maar de tweede heeft de bewoonster liever niet in haar huis. Daar ontstaat wat onenigheid over. Even later is de man plotseling wel binnen. Op enig moment vertrekken de mannen en de vrouwen vallen in slaap. Korte tijd later schikken ze alweer wakker, omdat er brand woedt.

Portiek ontruimd

De vrouwen waarschuwen de buren en bellen de brandweer. Het hele portiek wordt ontruimd en de brand is snel onder controle. Maar het is een gevaarlijke situatie: op het moment dat de brand wordt ontdekt, 7.20 uur op een zaterdagochtend, liggen veel mensen nog te slapen. Iedereen weet veilig beneden te komen en niemand raakt gewond.
De politie vermoedt dat één of allebei de mannen zijn betrokken bij het ontstaan van de brand. Er is niet veel over hen bekend. De man die wel naar binnen mocht, is van Noord-Afrikaanse afkomst. Hij heeft een strak gel-kapsel en een baardje. Over de ander konden de vrouwen niets bijzonders vertellen.

Getuigen

De politie doet onderzoek naar camerabeelden die zijn gemaakt op het Spui, in de hoop dat de verdachten of hun auto daar op staan. De groep vertrok rond 6.00 uur en de brand werd om 7.20 uur ontdekt. De recherche komt graag in contact met mensen die tussen die tijdstippen iets opvallends hebben gezien in of rondom de flat aan het Catharinaland. Ook over de auto en het vertrek van de mannen hoort de politie graag meer.

Heeft u informatie?

Bel de opsporingstiplijn van de politie: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul het digitale tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem