Half jaar cel voor Pool die brand stichtte in HagaZiekenhuis na coke- en speedgebruik

© Regio15
DEN HAAG - Daniel D. (32) uit Polen heeft dinsdag van de rechtbank in Den Haag een half jaar cel opgelegd gekregen. De man stichtte op 11 juni vorig jaar onder meer brand in het HagaZiekenhuis in een kinderbehandelkamer. De Pool was door cocaïne, speed en drank eerst in psychose geraakt en later ook nog in een delirium. Een speciaal team van de politie moest hem overmeesteren. De schade wordt door het ziekenhuis geschat op ruim een halve ton.
De Pool was met zijn schoonzus meegereden naar Nederland om hier een weekend te 'relaxen'. Maar het liep anders. Onderweg ging het al mis. Hij gebruikte, volgens eigen zeggen, voor het eerst harddrugs en dronk daarbij ook nog alcohol.
In Den Haag aangekomen, sprak hij hoorndol mensen aan op straat, of belde hij aan bij wildvreemden. Hij had het psychotische waanidee gekregen dat criminelen het op zijn organen hadden voorzien. De politie liet hem vastgebonden op een brancard afvoeren.

Brandstichting


In het ziekenhuis onstnapte de man, om zich in een kinderbehandelkamer te verstoppen. Daar gooide hij met alles wat los en vast zat en sloeg hij de deur hard in het gezicht van een beveiliger. Daarna volgde de brandstichting en de overmeestering door de politie.  
De doorgedaaide Pool raakte vervolgens een week in coma. Door nierfalen was er op enig moment zelfs levensgevaar volgens een arts. De man is weer in Polen, maar kwam twee weken geleden speciaal voor de zitting terug naar Nederland, zei hij. Hij hoorde toen een jaar cel eisen, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De rechtbank meent dat de verdachte zelf verantwoordelijk is voor de pyschose en het delirium door zoveel harddrugs en drank in te nemen.

Voorarrest


De veroordeelde heeft het onvoorwaardelijk deel van zijn straf overigens al in voorarrest uitgezeten, dus hij hoeft niet meer terug naar de gevangenis. Het gaat nu weer redelijk goed met hem, zegt hij zelf: 'Ik heb mijn levensles geleerd.'