Instellingen

Scholen nemen Sportcampus Zuiderpark pas na de zomer in gebruik

De Sportcampus in het Haagse Zuiderpark. | Afbeelding gemeente Den Haag
De Sportcampus in het Haagse Zuiderpark. | Afbeelding gemeente Den Haag
DEN HAAG - De Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan gaan pas vanaf aanstaande zomer gebruik maken van de Sportcampus Zuiderpark. Maar dat uitstel heeft geen grote gevolgen, schrijft wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) in een brief aan de Haagse gemeenteraad.
De oplevering van de prestigieuze sportcampus heeft een vertraging opgelopen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het complex in
. Maar in oktober vorig jaar werd bekend dat dit niet zou lukken. Toen ging de
’, meldde de wethouder destijds.
Baldewsingh schrijft nu dat het pand officieel is opgeleverd op maandag 6 maart 2017. Dat houdt in dat de bouwer het complex heeft overgedragen aan de eigenaren en dat het inrichten van alle ruimtes kan gaan beginnen. De gemeente Den Haag, De Haagse Hogeschool (HHS) en ROC Mondriaan gaan nu de verhuizing voorbereiden. De officiële opening is gepland op 14 juni.

Drie maanden

De Haagse Hogeschool heeft ongeveer drie maanden nodig om de ruimten gebruiksklaar te laten maken voor de HALO. Omdat het gebouw dus 6 maart werd opgeleverd is het voor de opleiding nodig mogelijk het laatste blok van het studiejaar 2016-2017 te beginnen in de campus.
Het uitstel van de oplevering leidt er voor hogeschool toe dat het pand met ingang van het nieuwe schooljaar in gebruik kan worden genomen voor het geven van onderwijs. Dat heeft weer tot gevolg dat de HALO dus iets langer van de huidige accommodatie aan de Laan van Poot gebruik moet blijven maken. ‘De financiële gevolgen voor de school zijn beperkt’, aldus Baldewsingh.

Werving studenten

Ook ROC Mondriaan geeft pas in het nieuwe schooljaar les in de sportcampus. Daarbij gaat het om de afdeling Lifestyle, Sport en Bewegen. Volgens de wethouder zijn ook voor Mondriaan de gevolgen 'eveneens te overzien'. Wel kan de vertraging ‘qua werving van studenten mogelijk enige invloed hebben’.
Voor de sportverenigingen heeft de vertraging niet direct gevolgen. Zij blijven tot de zomer van 2017 van de andere gemeentelijke sportvoorzieningen gebruik maken.

Topsportevenementen

De feestelijke opening van de campus voor de sporters, studenten en de wijk staat gepland voor zaterdag 17 en zondag 18 juni 2017. Dan kunnen alle Hagenaars het nieuwe complex komen bekijken. In dit openingsweekend vinden ook meteen de eerste twee topsportevenementen plaats: De World Tour Beachvolleybal en World League Volleybal.
Het afsluitende evenement van de Stadsspelen, de grote finale, volgt op zaterdag 1 juli in en om de Sportcampus Zuiderpark. Baldewsingh: ‘De sportcampus maakt dus direct een vliegende start.’