Regionale politici hebben forse kritiek, maar Turkse Nederlanders hebben wel 'recht op demonstreren'

DEN HAAG - Regionale kandidaat-Kamerleden hebben flinke kritiek op de demonstratie van Turkse Nederlanders in Rotterdam voor het Turkse referendum, maar ze vinden wel dat demonstreren hun democratische recht is. In het radioprogramma Studio Haagsche Bluf op Radio West gingen dinsdagavond vier kandidaat-Kamerleden van VVD, SP, 50PLUS en Artikel 1 met elkaar in discussie over verschillende actuele thema’s.
In het debat onder leiding van presentator Tjeerd Spoor en politiek verslaggever Lot van Bree zei de Westlandse VVD'er Arne Weverling dat hij 'van al die Turkse vlaggen op Nederlands grondgebied wel een beetje een knoop in m'n maag krijgt'.
Fatima Faïd (Artikel 1): 'Het is helder dat Turkije op weg is naar een fascistisch regime'. Maar volgens haar had Nederland al eerder kunnen optreden tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. 'Wat ik een beetje problematisch aan het hele verhaal vind, is dat we zoveel redenen gehad hebben om veel eerder iets van Erdogan te vinden: de Turkijedeal, mensenrechtenschendingen, er zijn honderden journalisten opgepakt. Dat er nu heel hard wordt opgetreden, dan denk ik: misschien dat we wat meer deëscalerend hadden moeten optreden', zei Faïd.

'Niet samenwerken met organisaties die integratie in de weg staan'

Volgens SP-kandidaat-Kamerlid Bart van Kent 'waarschuwt de SP al jaren voor organisaties in Nederland die door Turkije worden gefinancierd en daarmee integratie in de weg staan'. Van Kent: 'Dat wordt ook wel 'de lange arm van Turkije' genoemd. We moeten niet samenwerken met organisaties die integratie in de weg staan.'
Gerrit Jan van Otterloo (50PLUS): 'Er zijn zorgen over de manier waarop een aantal mensen met een Turkse achtergrond functioneert in de samenleving en de manier waarop zij zich op hun eigen groep richt, in plaats van op de hele samenleving.'

'In gesprek gaan'

Faïd droeg als oplossing voor om 'de grondrechten te erkennen en met elkaar in gesprek te gaan'.