Eis: 6 jaar cel na doodrijden 4-jarig jongetje uit Stolwijk

Bij het ongeval is een vierjarig kind omgekomen.
Bij het ongeval is een vierjarig kind omgekomen. © GinoPress B.V.
STOLWIJK - Zes jaar cel en tbs met dwangverpleging. Dat eist het Openbaar Ministerie (OM) tegen een 39-jarige man uit Doetinchem die in juni vorig jaar een dodelijk ongeval veroorzaakte waarbij een 4-jarige jongen uit Stolwijk om het leven kwam. De man botste frontaal met een gestolen auto op de wagen van het gezin uit Stolwijk. Ook mag de man vijf jaar niet autorijden, als het aan het OM ligt.
'Ik was manisch psychotisch', verklaarde de verdachte woensdag in de rechtbank.


Volgens de officier van justitie is er onvoldoende bewijs voor doodslag op het 4-jarige slachtoffer.

De man uit Doetinchem ramde 17 juni met een gestolen auto frontaal de auto van een gezin uit Stolwijk, dat net een week vakantie had gehad. Door de klap overleed de 4-jarige Lennart en raakten vader Leo en dochter Anne zwaargewond. De verdachte was tijdens het ongeluk ruim een week op vrije voeten na een ander delict.

Emotionele verklaring ouders

In de rechtbank legden de ouders een verklaring af. De moeder vertelde dat ze een heerlijke vakantie hadden gehad. De vrouw was als eerste bij na het ongeluk. Ze dacht dat ook haar dochtertje dood zou gaan.  

De moeder van het gezin heeft nu kanker, de vader heeft nog veel klachten die misschien nooit meer overgaan. Hij mist zijn zoontje vreselijk.

Ophef
Het ongeluk veroorzaakte landelijke ophef. De moeder van de verdachte sprak publiekelijk haar onbegrip uit over het feit dat haar zoon op vrije voeten was en waarschuwde voor het ongeluk al dat hij een gevaar was voor anderen.
'Zijn auto is zijn moordwapen', zei ze. Volgens het Pieter Baan Centrum is de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. De officier van justitie is het daarmee eens.