Instellingen

5 jaar cel geëist tegen Hagenaar voor smokkel 100.000 XTC-pillen

Archieffoto
Archieffoto

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vijf jaar cel geëist tegen een 26-jarige Hagenaar voor de smokkel van bijna 100.000 XTC-pillen. De verdachte liet een Nederlandse drugsrunner naar een postkantoor in Duitsland rijden om daar de drugs met de post te versturen naar de Verenigde Staten, Denemarken en Thailand.

De zaak kwam 8 januari vorig jaar aan het rollen toen de drugsrunner - een tussenpersoon bij de verkoop van illegale drugs aan gebruikers - in Duitsland werd opgepakt. In zijn auto lagen de circa 99.500 pillen en zo’n driehonderd gram cocaïne.

De drugs zaten verstopt in meer dan honderd enveloppen. De Nederlander was op weg naar een Duits postkantoor om daar postzegels te kopen en de enveloppen te versturen.

Ingehuurd

Na verhoor bleek dat de Nederland was ingehuurd door de 26-jarige Hagenaar. De drugsrunner zou voor hem al vaker dergelijke ritten hebben uitgevoerd.

Uit zijn telefoongegevens bleek dat het tweetal zeer veel contact had. Ook werden vingerafdrukken van de Hagenaar gevonden op de enveloppen. Bovendien bleek uit getapte telefoongesprekken van oktober 2016 dat de Hagenaar handelde in drugs.

Postorderbedrijf in harddrugs

Volgens het OM bewijzen deze dingen dat de Hagenaar een illegaal internationaal postorderbedrijf in harddrugs runde en een sleutelrol vervulde in de internationale drugssmokkel. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.