Instellingen

Het 'Glazen Huis' mag blijven in seniorenflat Sfinx Rijswijk

© Archief

DEN HAAG - Het 'glazen huis' van seniorencomplex De Sfinx in Rijswijk mag blijven staan. Na twee jaar gesteggel, een kort geding en mediation tussen de ouderen en de woningbouwcorporatie Rijswijk Wonen, is besloten dat de ontmoetingsruimte in de centrale hal van het complex door de ouderen gebruikt mag worden. Er moeten wel speciale panelen worden opgehangen die eventuele geluidsoverlast voorkomen.

Het conflict tussen beide partijen ontstond door plannen voor de bouw van een kas in een flat aan het Papyrus in Rijswijk. Bewoners van dit gebouw klaagden over het atrium, dat in de winter te koud is voor sociale activiteiten zoals koffie drinken en kaarten.

Hierop besloot een aantal bewoners een kas te kopen voor ongeveer 30.000 euro. Het geld hiervoor werd geleend uit de reserves van de VVE. De bouw van dit 'glazen huis' was volgens Rijswijk Wonen niet helemaal volgens de regels gegaan. Daarnaast zouden er volgens de woningcorporatie ook veel huurders zijn die deze ontmoetingsruimte niet prettig vinden en vrezen voor geluidsoverlast.

Lef

Tijdens de mediation bleek dat de woningbouwcorporatie en de bewoners tot elkaar kwamen. 'Ik ben heel blij dat Rijswijk Wonen het lef heeft deze stap te zetten. Het is een enorme ommezwaai geweest', zegt de VVE-voorzitter Arne Rijlaarsdam. De eerste borrel in het 'glazen huis' is op Koningsdag.