Nieuwe kankerbehandeling in HMC Antoniushove Leidschendam

LEIDSCHENDAM - In het HMC Antoniushove in Leidschendam wordt vrijdag een nieuw Universitair Kankercentrum geopend, met de nieuwste spullen voor betere behandelingen. Bij de nieuwe unieke behandeling kan de uitzaaiing heel precies worden bestraald waardoor vaak geen operaties meer nodig zijn, en de patiënt beter en sneller herstelt. 'Kanker is steeds beter te behandelen, en daardoor bijna een chronische ziekte', zegt Mirjam Mast van het onderzoeksteam van het ziekenhuis.
De behandeling heet precisie- of stereotactische bestraling van kanker. Eerst wordt heel precies vastgesteld waar de uitzaaiing zit. De patiënt houdt telkens 20 seconden zijn adem in. Volgens dr. Heleen Ceha, radiotherapeute in de Antoniushove, is dat cruciaal. 'De bewuste uitzaaiing houdt hij daarmee stil, en die kan daardoor veel precieser met een hoge dosis worden bestraald', zegt zij.    
De patiënt is daardoor eerder hersteld dan bij een zware operatie terwijl het resultaat hetzelfde is. Bovendien kunnen nu ook uitzaaiingen worden bestraald die vroeger niet bereikt konden worden, laat staan geopereerd. 'Er is vaak geen operatie meer nodig, nu is het een dagbehandeling', zegt radiotherapie-assistent Lilian Rovers, 'waardoor de patiënt binnen 20 minuten buiten staat'.

Bestralen tijdens de operatie

Daarnaast werkt Antoniushove met IORT, dat is bestraling tijdens de operatie van borstkanker. In één keer, met forse dosis, waardoor veel minder behandelingen nodig zijn. Radiotherapeut dr. Peter Koper noemt als grote voordeel dat veel vrouwen met borstkanker een langdurige behandeling met bestralingen inclusief bijwerkingen wordt bespaard.
'In één dag kunnen de operatie en bestraling worden voltooid, in plaats van drie tot vijf weken uitwendige bestraling, waarbij je dagelijks op werkdagen op en neer moet.' Ook dat maakt het leven van kankerpatiënten een stuk prettiger. Naast het vele licht en groen, waardoor patiënten zich bewezen veel beter voelen minder moe zijn, mooiere wonden overhouden en sneller herstellen.