COLUMN: Laten we ons kidnappen door onverdraagzame types?

Column Bart Nieuwenhuizen
Column Bart Nieuwenhuizen
REGIO - Jihadisten heb je in soorten en maten. De echte ‘stoere’ jongens reizen af naar IS-gebied om daar te gaan knokken. De minder stoere beperken zich tot de social media. Dat zijn de zogeheten twitterjihadi. Geen activisten, maar app-tivisten.
Afgelopen oktober stond er in Den Haag eentje voor de rechter. Een 24-jarige bestuurskundestudent uit Leiden. Hij keurde de terreuraanslagen in Parijs goed, sprak de wens uit dat Allah bepaalde mensen zou straffen en vond dat je homo’s van hoge daken moest gooien. Natuurlijk meende hij dat dat allemaal onder de vrijheid van meningsuiting viel. De rechter zag dat toch anders. Die legde hem 240 uur taakstraf op en een maand voorwaardelijke celstraf die hij mocht gaan uitzitten, als hij het nog een keer zou doen.
Daaraan voegde de rechter nog fijntjes toe dat hij hem maar een 'slappeling' vond. Omdat hij hier onder de paraplu van de Nederlandse rechtsstaat veilig zat te twitteren, terwijl mensen die het menens was ten minste gewoon afreisden. Ook geen goed idee want een strafbaar feit, maar dan wel weer consequent.
Ik kom hierop omdat het dinsdag de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie was. Daar valt van alles onder, ook discriminatie wegens seksuele geaardheid. Waar onze twitterjihadist onder anderen voor is veroordeeld.
Hij was een van die mensen die denken dat je zomaar van alles mag roepen. Dat is dus niet zo. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar niet onbegrensd. Ook nooit geweest trouwens. Discriminerende uitlatingen kunnen strafbaar zijn. En dat is heel logisch. Want discriminatie zet de bijl aan de wortel van onze samenleving. Die heet niet voor niets SAMENleving.
Wanneer je als samenleving discriminatie laat gebeuren, zaai je op de langere termijn een ongelofelijke bak ellende. Want mensen pikken het niet als ze gediscrimineerd worden. En dat is heel goed te begrijpen.
Het tegengaan van discriminatie doe je óók samen. Het OM krijgt alleen de ergste uitwassen als zaak op zitting. De dis-criminaliteit dus eigenlijk. De huis-tuin-en-keuken-discriminatie (om het zo maar te noemen) is iets waar we vooral elkaar op moeten aanspreken.
De vraag is: laten we de boel hier kidnappen door onverdraagzame types? Ik zeg: nee. Wat zegt u?
Uw hoofdofficier,
Bart Nieuwenhuizen
Reageren? Stuur Bart via bartnieuwenhuizen@omroepwest.nl een bericht.
Alle columns van Bart zijn gebundeld op een aparte pagina.