Stemmen Den Haag geteld, DENK groter dan PvdA en CDA

DEN HAAG - Na het tellen van alle stemmen in de gemeente Den Haag, blijft de uitslag precies hetzelfde als eerder in de nacht van woensdag op donderdag bekend is gemaakt. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Daarmee is de meest opvallende trend in de hofstad dat DENK groter is dan de PvdA, het CDA en de SP. De opkomst bleef in Den Haag op 76 procent steken.
Van de kiezers in Den Haag, koos 7,1 procent voor DENK. De PvdA verloor dramatisch ten opzichte van 2012. Toen kleurde 29,2 procent van de Haagse kiezers het vakje van de sociaal-democraten rood. Nu was de partij slechts bij 6,5 procent van de Haagse kiezers favoriet. De definitieve uitslag van Den Haag wordt vrijdag - net als in de rest van Nederland - in een openbare vergadering vastgesteld.
In de laatste prognose van de ANP Verkiezingsdienst zijn er geen veranderingen in de zetelverdeling ten opzichte van de voorlopige prognose. De VVD komt op 33 zetels, de PVV op 20, CDA 19, D66 19 en GroenLinks 14. De PvdA blijft op negen. De prognose is gebaseerd op telling van 97 procent van de stemmen. De stemmen van briefstemmers, de stemmers in Caribisch Nederland en enkele kleine gemeenten ontbreken nog.