Instellingen

Nog altijd geen besluit over bouw nieuw afvalbrengstation in Voorschoten: 'Amateuristisch'

© GinoPress

SCHIPLUIDEN - Twee weken voor de deadline is er nog altijd geen besluit over de komst van een nieuw afvalbrengstation in de Dobbewijk in Voorschoten. Dat bleek donderdag in Schipluiden tijdens een vergadering van het Algemeen Bestuur (AB) van afvalbedrijf Avalex.

Het

moet al binnen twee weken vallen, omdat de optie op de grond in de Dobbewijk op 1 april verloopt. AB-bestuurder Frank van Kuppeveld, ook CDA-gemeenteraadslid in Pijnacker-Nootdorp, verwacht dat Avalex de optie op het terrein in Voorschoten laat verstrijken.

Maar dat betekent volgens Van Kuppeveld niet dat de bouw van het ‘duurzaamheidscentrum’, zoals Avalex het centrum zelf noemt, van de baan is. ‘Avalex kan later alsnog besluiten om een afvalbrengstation te bouwen in Voorschoten. Maar voor zo’n besluit is tijd nodig, twee weken is veel te kort.’ Zo moet er besloten worden over de financiering van het nieuwe afvalbrengstation.

Dobbewijk

In Voorschoten bestaat veel weerstand tegen de komst van het afvalbrengstation in de Dobbewijk. Omwonenden en gemeenteraadsleden vrezen een toename van verkeer en stankoverlast. Het college van Voorschoten heeft Avalex recent verzocht om een andere locatie te zoeken.

Avalex verzorgt de afvalverwerking voor gemeenten rond Den Haag. Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp, Wassenaar, Delft en Midden-Delfland zijn eigenaar van het afvalbedrijf.  

Amateuristisch

Een nieuw afvalcentrum is nodig omdat de huidige stations in Voorburg en Wassenaar verouderd zijn. Donderdag zei wethouder Floor Kist (GroenLinks) van Leidschendam-Voorburg dat het afvalstation in Voorburg uiterlijk half 2018 dichtgaat. Op de locatie aan de Nieuwe Havenstraat moeten woningen gebouwd worden.

‘Dat wij in een gemeente die geen deel uitmaakt van Avalex een afvalstation dumpen in een woonwijk, omdat we zelf woningen willen bouwen, kan natuurlijk eigenlijk niet’, zegt Hans Geurts, CDA-raadslid in Leidschendam-Voorburg. Dat er zo kort voor het verstrijken van de deadline nog altijd geen besluit is gevallen, noemt Geurts ‘amateuristisch’. 'Er zit hier een bestuur van een bedrijf met een omzet van 35 miljoen euro en ze hebben geen idee wat er moet gebeuren.'

Toekomst Avalex

Ook is er nog geen duidelijkheid over de 1,5 miljoen euro die Avalex jaarlijks wil gaan bezuinigen. Het bestuur van Avalex heeft donderdag wel de begroting van 2017 goedgekeurd. Alleen Delft ging niet akkoord, omdat die gemeente vindt dat zij te veel moet gaan betalen.

In de verschillende deelnemende gemeenten gaan stemmen op om Avalex te verzelfstandigen. Voor de zomer moeten verschillende toekomstscenario’s voor het afvalbedrijf worden onderzocht. Zo zou Avalex geprivatiseerd kunnen worden, kunnen fuseren met een ander afvalbedrijf of juist dichter naar de gemeenten toe kunnen worden getrokken.