Instellingen

Unieke film over noodhulp aan Leiden in 1945 gevonden op Brabantse zolder

Bob van Boekel ontdekte bijzonder filmmateriaal op zolder.
© Robbert van Cleef

LEIDEN - 72 jaar lag uniek filmmateriaal uit 1945 op een Brabantse zolder te verstoffen. Bob van Boekel uit Lith vond de filmrol en had aanvankelijk geen idee dat zijn vader in mei 1945 opnamen had gemaakt van het voedseltransport van Tilburg naar Leiden, en hoe zeldzaam die beelden waren. Nu heeft hij de film bewerkt en op YouTube gezet.

'Ik ben er best trots op', zegt hij. 'Dat mijn vader als vrijwilliger mee heeft gedaan aan dat transport en het ook nog gefilmd heeft.' Het voedseltransport was bedoeld om de hongerige bevolking van Leiden na de oorlog wat verlichting te brengen. Vlak na de bevrijding was er in de stad grote schaarste aan levensmiddelen.

Onder bewaking

'De nood was hoog', zegt historicus en Leiden-kenner Alphons Siebelt. 'Aan zo’n beetje alles was gebrek in Leiden en dus waren de inwoners heel blij met het transport'. Op de film is te zien hoe de spullen onder bewaking van de Binnenlandse Strijdkrachten worden uitgeladen bij de Baanderij in Leiderdorp, om vervolgens te worden opgeslagen in de Touwfabrieken.

'Het was de grootste hulpactie ooit op Nederlandse bodem', weet Van Boekel. 'En dit is uniek materiaal want ook het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie heeft er geen beelden van.' De film 'Na de hongerwinter' is hier te zien.