Instellingen

Man uit Den Haag veroordeeld voor aanzetten tot geweld tegen Armeniërs

Kind bij een herdenking in 2015 van de Armeense genocide (Archieffoto ANP)
Archieffoto (ANP)

DEN HAAG - Een 52-jarige man uit Den Haag is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en een maand voorwaardelijke cel voor het aanzetten tot geweld tegen Armeniërs. De straf is hoger dan het openbaar ministerie had geëist, justitie wilde een taakstraf van 80 uur.

De man was op 1 juni 2014 één van de sprekers bij een demonstratie tegen de onthulling van een monument in Almelo, zes weken eerder, ter herdenking van de massamoord op een miljoen Armeniërs door Turkije in 1915. Bij de demonstratie riep hij herhaaldelijk 'Karabach wordt het graf van de Armeniërs', een kreet die werd overgenomen door de ongeveer 4.000 aanwezige demonstranten.

Karabach is een autonome republiek in Azerbeidzjan waar vooral Armeniërs wonen. Het gebied is na een oorlog begin jaren 90 tussen Azerbeidzjan en Armenië de facto onafhankelijk, maar wordt niet als zodanig erkend. Azerbeidzjan wil de regio terug. De veroordeelde Hagenaar is de voorzitter van de Turks-Azerbeidzjaanse Culturele Vereniging in Den Haag.

'Het ging om de context'

De man ontkent niet dat hij de gewraakte uitspraak heeft gedaan, maar zijn advocaat, Peter Plasman, vindt die niet strafbaar omdat hij is gedaan in de context van een demonstratie. Die demonstratie bewijst juist dat de strijd om Karabach met democratische middelen wordt gevoerd.

Daarnaast betoogde Plasman dat de uitspraak inmiddels is uitgekomen, omdat er sinds de zomer van 2016 weer wordt gevochten in Karabach, en daarbij ook Armeense slachtoffers zijn gevallen.

Opjutten

De rechtbank verwerpt het verweer en stelt vast dat de Hagenaar met zijn oproepen de demonstranten heeft opgejut en daarbij heeft verwezen naar de dood. Dat is bedreigend voor alle Armeniërs. Dat er inmiddels echt doden zijn gevallen maakt de kreet niet minder strafbaar.

Omdat de man achter zijn woorden blijft staan en de strafbaarheid er van niet wil inzien krijgt hij een hogere straf dan de officier van justitie had geëist.