Bijna helft van de kiezers in Haagse Schilderswijk stemde DENK ten koste van PvdA

DEN HAAG - Nieuwkomer DENK heeft tijdens de Tweede Kamerverkiezingen de PvdA van haar troon gestoten in de Haagse Schilderswijk. De partij van Tunahan Kuzu kreeg daar 45 procent van de stemmen. De PvdA, vier jaar geleden met 66 procent van de stemmen nog veruit de grootste in de Schilderswijk, kreeg slechts 8,3 procent van de stemmen. Op de tweede plaats in de Schilderswijk komt de PVV (9,7 procent), gevolgd door GroenLinks (9 procent).
DENK, die aan haar debuut in de landelijke politiek drie zetels overhield, was ook de grootste in de centrumwijken Groente- en Fruitmarkt (40,3 procent) en Transvaalkwartier (37,5 procent). In beiden wijken eindigde de PVV ook op nummer twee met respectievelijk 10,8 en 13,8 procent.
De PVV, die met 20 zetels in de Kamer komt, scoorde vooral goed in Duindorp, Rustenburg en Oostbroek en Loosduinen. Daar behaalde de partij van Geert Wilders respectievelijk 44,6 procent, 25,7 en 25,3 procent van de stemmen.

VVD

De VVD, winnaar van de landelijke verkiezingen, bleek het populairst in de wijken Westbroekpark/Duttendel en Benoordenhout. Daar koos maar liefst 47,2 en 46,5 procent voor de liberalen.
De partij eindigde in 22 van de 40 wijken op de eerste plaats.

Teloorgang PvdA

De PvdA was in 2012, tijdens de vorige landelijke verkiezingen, nog in vijftien van de veertig wijken de grootste, waaronder de Schilderswijk, Groente- en Fruitmarkt en Transvaalkwartier. Vierenhalf jaar later staan de sociaal-democraten in geen enkele Haagse wijk meer in de top drie.
Op de website van de gemeente Den Haag zijn alle cijfers te vinden, tot aan de stembureaus aan toe.