'Dogdance ziet er simpel uit, maar er gaat uren werk in zitten'

DELFT - Twisten, draaien, door de benen weven, pootjes geven en ergens omheen lopen en dat allemaal ook nog eens op de maat van muziek, het gebeurt allemaal bij Dogdance. Dat is een sport voor baas en hond. 'Het ziet er heel simpel uit, maar dat is het niet', vertelt Melinda Moor van KC Delft, waar zondag een wedstrijd werd gehouden. 'Er gaat echt uren werk in zitten. Sommigen oefenen een jaar op een dans.'
In Delft waren zondag zo'n vijftig koppels. Marja Smedema was één van de deelnemers. Ze deed mee met Fellow, een curly coated retriever. Een hond met een eigen wil, zo af en toe. 'Of hij er altijd de zin voor heeft die ik van hem verwacht, dat is altijd de vraag', vertelt Smedema.
Fellow is snel afgeleid. 'Soms denk hij over de jury: hè, die ken ik en de mensen in het publiek ken ik ook.' Maar deze keer viel dat allemaal mee. 'Ik ben erg tevreden. Hij deed het heel goed', zegt Smedema na afloop met een brede glimlach.

Beoordeling jury

Tijdens de wedstrijd worden hond en baas beoordeeld door een jury. Die kijkt onder meer of de hond goed luistert naar de baas en de oefeningen goed uitvoert. 'De hond moet vooral plezier uitstralen', legt jurylid Minna Yrjanna uit.
Ook is het belangrijk dat tijdens de dans de hele vloer wordt gebruikt. 'Als je op één plek blijft en je doet daar zestig trucjes, dan levert dat niets op.' Maar het draait bij Dogdance niet alleen om de hond. 'Naar de baas wordt ook gekeken. Past je kleding bij de muziek? Hoe beweeg je op de muziek? Dat telt allemaal mee.'