Dagelijks festivals, een duurzaam dorp en stadslab op bedrijventerrein Binckhorst

Het plan voor 'Frank is een Binck'.
Het plan voor 'Frank is een Binck'. © BinckLab
DEN HAAG - Een festival dat een jaar duurt, een dorp van gerecycled afval en een stadslab. Dat zijn de plannen voor een braakliggend terrein op bedrijventerrein Binckhorst in Den Haag, die vanaf deze zomer vorm gaan krijgen.
De gemeente Den Haag wil van de Binckhorst meer dan alleen een bedrijventerrein maken. Tot 17 maart konden er ideeën worden ingezonden om een braakliggend terrein, 'Frank is een Binck,' een jaar lang in te richten.
Daaruit zijn de drie plannen voortgekomen. Die worden uitgewerkt en uitgevoerd door het 'Bincklab', met daarin onder meer de gemeente, bierbrouwerij Kompaan, die zowel een bierbar als de brouwerij in de Binckhorst gehuisvest heeft en restaurant Mama Kelly. Ook de initiatiefnemers van ZIP2516, die eerder een prijs wonnen om een parkeergarage uit Gouda op de Binckhorst neer te zetten en om te bouwen tot 'flexibel gebouw' voor ondernemers, doen mee.

Festival en dorp

Het braakliggende terrein ligt op de hoek van de Melkwegstraat en de Saturnusstraat, op loopafstand van het terrein van Kompaan. Dat is handig, want één van de drie plannen van de projectgroep is het zogenoemde '365 graden festival': een festival dat het hele jaar duurt. Elke dag worden er evenementen op de Binckhorst georganiseerd. De organisatie denkt daarbij aan livemuziek, mini-campings en 'grote festivals tot 6.000 personen'.
De andere plannen van de gemeente en partners doen denken aan het inmiddels gesloten F.A.S.T. surfdorp op Scheveningen. De bedoeling is om een dorp te bouwen door afval van elders te recyclen. Energie wordt lokaal opgewekt en opgeslagen en de bewoners verbouwen hun eigen voedsel. Uiteindelijk moeten er ook een pop-up hotel en een koffiehuisje verrijzen.

Stadslab

Het laatste onderdeel van 'Frank is een Binck' is het oprichten van een stadslab. Daar worden praktisch onderzoek en proefjes gedaan om onder meer mobiliteit en energievoorziening in de Binckhorst te verbeteren. Zelf proefjes doen moet ook een mogelijkheid worden.