Verbouwing Naturalis gaat door, museum schikt voor 1,5 miljoen met architect

Ontwerp voor het nieuwe Naturalis (Bron: Neutelings Riedijk Architecten)
Ontwerp voor het nieuwe Naturalis (Bron: Neutelings Riedijk Architecten)
LEIDEN - De verbouwing van Naturalis kan toch doorgaan. Het museum in Leiden heeft een schikking van 1,5 miljoen euro getroffen met de architect van het huidige gebouw.
Architect Fons Verheijen had een kort geding aangespannen omdat hij de verbouwingsplannen
van zijn ontwerp vond. De rechter bepaalde begin maart dat Naturalis
met de verbouwing.
Naturalis ging in augustus vorig jaar dicht voor de verbouwing en zou pas eind 2018 weer opengaan. Het museum wil flink uitbreiden om de uitgebreide natuurhistorische collectie en de groeiende bezoekersaantallen onderdak te bieden, maar daarvoor moeten extra pilaren en tussenverdiepingen worden gebouwd. Verheijen ziet dat dus niet zitten.

Schikking

Maar omdat verder procederen en vertraging van de verbouwing wel eens een faillissement zou kunnen betekenen voor Naturalis, is de architect toch akkoord gegaan met de verbouwingsplannen.
In ruil daarvoor krijgt Verheijen 1,5 miljoen euro, die gaat naar een stichting voor wetenschappelijk onderzoek en architectuur die de architect wil oprichten, en een tegemoetkoming in de gemaakte kosten en geleden schade.

Toren

Ook zal Naturalis tien jaar lang een virtuele weergave beschikbaar stellen van het museum zoals ontworpen door Verheijen.
De architect wil verder alleen nog zijn naam verbinden aan de toren van het Naturalisgebouw, de rest beschouwt hij na de verbouwing niet meer als zijn werk.