Hoera: de lente is begonnen!

© Carla Versteege
REGIO - Als je naar buiten kijkt, zou je het niet zeggen, maar vandaag om 11.28 uur precies is toch echt de astronomische lente begonnen. Maar hoe wordt het begin van de lente nu bepaald? Onze weerman Huub Mizee legt uit.
Om de astronomische seizoenen te bepalen, wordt gekeken naar de stand van de zon. ‘De zon staat vandaag precies boven de evenaar. Daardoor duurt de dag even lang als de nacht’, zegt Mizee.
De afgelopen jaren begon de astronomische lente op 21 maart, maar dat gaat voorlopig niet meer gebeuren. ‘Pas in 2102 zal de astronomische lente weer op 21 maart vallen’, zegt Mizee. ‘Dat komt onder andere doordat het vorig jaar een schrikkeljaar was.’

Aan de slag in de tuin

Met het begin van de lente begint ook het harde werken in de tuin. Wil je resultaat op de korte termijn? Dan moet je violen en primula’s planten. ‘Dat zijn echte voorjaarsbloemen’, zegt verkoper Ad Klein van Tuincentrum Ockenburgh in Den Haag. Maar er is vooral veel werk te verzetten voor de zomer. ‘Het is nu de perfecte tijd om fruitbomen te planten. Dan kun je van de zomer de peren of pruimen eten.’ Het is niet alleen leuk werk, want het onkruid groeit natuurlijk ook.
Als je dat allemaal hebt gedaan, ziet de tuin er weer spik en span uit. Om dit mooi in beeld te krijgen heeft Universiteit Wageningen de GrowApp ontwikkeld. Deze app maakt automatisch een timelapse van foto’s die je in jouw omgeving maakt. De universiteit wil hiermee de effecten van klimaatverandering in beeld brengen. De app is nu alleen nog te downloaden voor Android, maar zal binnenkort ook voor de iPhone  beschikbaar zijn.

Toch nog lente

De temperatuur heeft vandaag dan al wel dubbele cijfers, verder is er nog niks te merken van de lente. Het regent, het is bewolkt, niets om vrolijk van te worden. Toch is er hoop, volgens onze weerman. ‘Vanaf woensdag gaat het lenteweer beginnen. Het wordt dan droger en de zon komt vaker door.’