Instellingen

Ouders blijf alert, gevaarlijke bankjes voor kinderhandjes bij haltes voorlopig niet vervangen

© Persbureau Marofer

DEN HAAG - Wie met de kinderen en het openbaar vervoer reist moet goed opletten. De banken bij tram- en bushaltes hebben al meerdere keren voor ongelukken gezorgd. De gewraakte bankjes hebben gaatjes, waar een vingertje makkelijk in past. Dat was voor de Metropoolregio Rotterdam Den Haag reden om de bankjes te vervangen. Wanneer deze operatie plaatsvindt - het gaat om 1.100 bankjes- is voorlopig onduidelijk. 'We moeten nog een keuze maken welk bankje veilig genoeg is waarna de leverancier aan de slag kan', laat de Metropoolregio Rotterdam Den Haag aan Omroep West weten.

Twee weken geleden liet de Metropoolregio nog weten dat

in Den Haag, Westland, Delft en Midden-Delfland worden vervangen. Aanleiding waren meerdere ongelukken waarbij kinderen met hun vinger in een bankje vast kwamen te zitten. Een kind moest zelfs onder narcose worden gebracht om bevrijd te kunnen worden.

Afgelopen zondag ging het weer mis. Bij een tramhalte aan de Loosduinseweg in Den Haag moest de brandweer met een slijpschijf in actie komen om een jongetje van de bank te bevrijden. De jongen is met het overgebleven stukje bank en al naar het ziekenhuis kon worden gebracht. Daar werd zijn vinger bevrijd uit het overgebleven stuk bank.

Niet sneller in actie

Eerder zaten al kinderen met hun vinger vast in een bank bij De Plesmanweg en de Heliotrooplaan in Den Haag en bij de Professor Telderslaan in Delft. Daarop besloot de Metropoolregio eerder deze maand alsnog om de ongeveer 1100 bankjes de komende tijd te vervangen. Het ongeluk van afgelopen weekend zorgt er niet voor dat de Metropoolregio sneller actie onderneemt.

Een antwoord op de vraag wanneer de bankjes dan vervangen worden laat een woordvoerster van de Metropoolregio in het midden. ‘We gaan zo snel mogelijk een besluit nemen, maar wanneer dat gebeurt, is onbekend’. Ook een tijdelijke oplossing zit er niet in. Dat er in de tussentijd meerdere ongelukken met de bankjes kunnen gebeuren blijft een risico zegt de woordvoerster, ‘maar we hopen natuurlijk dat dit niet gebeurt’.

LEES OOK: